A görög muszaka egy nagyon népszerű fogás, mert ugyan cseppet sem bonyolult, mégis nagyon ízletes és különleges! Fő összetevője a padlizsán, így aki kedveli ezt a zöldséget, mindenképpen próbálja ki.
Adag
4
adagElőkészítés
40
percElkészítés
40
percPihentetés
1
óraÖsszesen
2
óra20
percHozzávalók
50 dkg marhahús
1 kg padlizsán
1 kg burgonya
0,5 kg paradicsom
4 gerezd fokhagyma
2 fej vöröshagyma
5 evőkanál olaj
140 gramm sűrített paradicsom
1 darab tojás
1 kiskanál cukor
fahéj ízlés szerint
- A besamel mártáshoz:
250 gramm liszt
5 dkg vaj
3 dl tej
só ízlés szerint
Elkészítés
- A padlizsánt és a krumplit is alaposan megmossuk. A padlizsánt karikákra vágjuk, sózzuk és pihentetjük így 1 óráig, ha letelt akkor utána átöblítjük a padlizsánokat.
- A krumplit megfőzzük, ha kihűlt karikákra felvágjuk. A hagymát apróra vágjuk a fokhagymával együtt, a paradicsomot pedig szintén karikázzuk.
- Egy kevés olajon megsütjük a darált húst, majd hozzáöntjük a paradicsomszószt és a fűszereket, az egészet jól összefőzzük.
- A besamel elkészítéséhez a tejet felforraljuk, majd félretesszük. A vajat felolvasztjuk és beleszórjuk a lisztet folyamatos kevergetés mellett.
- Szintén folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük kisebb részletekben a tejet, hogy egy szép, sima mártás kapjunk. Ha elkészült sózzuk és borsozzuk.
- A padlizsán karikákra vágott szeleteit kisütjük olajon.
- Zsiradékkal kikenünk egy tepsit, majd rétegezzük az ételt: krumpli, só, besamel, padlizsán. Ezután ezt még egyszer megcsináljuk, a legvégén besamellel meglocsoljuk az egészet.
- 180 fokon előmelegített sütőben 30 percig sütjük. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com