Milyen étrendet követ egy profi labdarúgó?

Rohamléptekkel közeledik a labdarúgó Európa-bajnokság, s ilyenkor fokozott érdeklődéssel fordul mindenki minden iránt, ami akár csak érintőlegesen is, de kapcsolatban áll a focival. Érkeznek a hírek, hogy melyik csapat hol száll meg, egyre több válogatott személyi összetétele válik ismertté, a leglelkesebbek már azt is tudják, hol fogják nézni a nyitómeccset.

Mindeközben a sportolók is fokozottan készülnek. Van, aki még most akar igazítani egy kicsit a formáján, más csak annak fenntartására koncentrál.

Minden labdarúgó számára kulcsfontosságú, hogy az étkezése biztosítsa számára a képességei maximális kihasználását, illetve azt is, hogy a megterhelő játék után gyorsan regenerálódhasson.

Ennek pedig előfeltétele a megfelelő étkezés.
Aki azt hiszi, hogy egy profi focistának nem kell odafigyelnie arra, hogy mit eszik, nagyon téved. Természetesen van alkalom, amikor helye van egy jó pizzának az étkek sorában, de nem ez a jellemző.

Egy labdarúgó csak akkor lesz csúcsformában, ha nagyon odafigyel, hogy mi kerül a tányérjára, ugyanis csak így lesz képes eleget tenni az edzések és a meccsek által támasztott, megfeszített követelményeknek.

A tudomány az étkezésben is segítségül hívható

Ma már a tudomány a sportolók kezére játszik, nemcsak a pályán, de a konyhában is: egyre pontosabban tudjuk, hogyan hasznosulnak a tápanyagok és nyomelemek, s ez a mérkőzésen mutatott teljesítményen is meglátszik. Néhány órával a meccs előtt nem lehet például egy kiadós, zsíros pörköltet megenni, hiszen a lelassuló emésztés lassítani fogja a játékos mozgását is a pályán, azt pedig az élő foci TV közvetítésében is látni fogjuk.

A szénhidrátoknak jelentős szerepe van a pályán nyújtott teljesítmény szempontjából. A táplálkozástudományi szakértők azt javasolják, hogy elsősorban gyorsan felszívódó szénhidrátok kerüljenek a focisták asztalára, az olyanok, mint a batáta, a rizs vagy a tésztafélék.

A foci jellegzetessége, hogy a feladatok váltakoznak és szaggatottak: hol gyorsan kell futni, hol ugrálni, máskor a játékos mozgását a lassú futás vagy éppen a labdavárás jellemzi. Ehhez a fajta tevékenységhez pedig nagy mennyiségű szénhidrátra van szükség. Ezt a tápanyagot elsősorban a máj és az izmok raktározzák, rendszerint glikogén formájában: ez a fajta energiatárolás gyorsan aktivizálódik, ha erre van szükség.

De nemcsak szénhidrátokból áll a focisták étrendje: legalább ilyen fontosak a fehérjék is, amelyek az izomzat építésében és regenerálódásában játszanak komoly szerepet. Ezért aztán a tojás, a tej, a tejtermékek, a különböző húsok, a bab, de még a szója is rendszeres szereplője egy labdarúgó menüjének. Arra azonban oda kell figyelni, hogy a fehérjebevitel egy-egy adott nap folyamán egyenletes legyen.

Ma már senki sem vitatja, hogy a zsíroknak szerepe van az egészséges táplálkozásban, csak oda kell figyelni a mennyiségükre és a tányérra kerülésükre, hiszen a zsírok emésztése lassú folyamat, mely során maga a sportoló is lelassulhat.

Természetesen a nyomelemekre is szükség van: nátrium, kálcium, kálium nélkül egyetlen sportoló sem lesz képes a maximumot nyújtani, hiszen ezek kulcsfontosságúak az izmok működésében, illetve a csontképzésben.

Az ivást sem szabad elhanyagolni

Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel kulcsfontosságú a focisták számára is, akik egyetlen meccs alatt akár három kilogrammot is elveszíthetnek – ennek a zöme pedig víz. Ezért láthatjuk az élő foci tv közvetítésekben, hogy a sportolók minden pillanatot kihasználnak a játék közben is, hogy megigyanak néhány korty vizet.

A focista átlagos étrendje a következőképpen néz ki: a reggelinek elsősorban szénhidrátokat kell tartalmaznia, s ezek a szénhidrátok lehetnek magas glikémiás indexűek is. A meccs előtt 2-3 órával gondoskodni kell az energiabevitelről: itt jön szóba a tészta, a burgonya, a kenyér és a különféle gabonafélék, amelyekhez fehérjével is be kell csempészni, például valamilyen formában. fajta hal. A meccset követően ismét szénhidrátpótlásra van szüksége a szervezetnek, erre a legalkalmasabbak a proteinitalok, amelyek szénhidrátokat is tartalmaznak.

A Liverpool magyar játékosa, Szoboszlai Dominik például a brit klubnál megtanulta: a labdarúgóknak kötelező napi négyszer enniük: párolt húsokat, rizst, burgonyák, sok zöldséget, salátát és gyümölcsöt fogyasztanak, nassolnivalónak dióféléket és granolát kapnak, míg a mérkőzések szünetében koffeines almalevet isznak.