A mézeskalácsról mindenkinek rögtön a karácsony és az ünnepi időszak jut eszébe. Persze, a téli időszak szinte el sem telhet enélkül a finomság nélkül, viszont máskor is bármikor elkészíthető és bármilyen mázzal feldobható.
Adag
20
darabElőkészítés
30
percElkészítés
40
percPihentetési idő
30
percÖsszesen
1
óra40
percHozzávalók
500 gramm finomliszt
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál őrölt fahéj
0,5 teáskanál őrölt szerecsendió
0,5 teáskanál őrölt szegfűszeg
0,5 teáskanál só
150 gramm méz
100 gramm vaj
100 gramm porcukor
1 darab tojás
Elkészítés
- A lisztet összekeverjük a sütőporral, a fahéjjal, a szerecsendióval, a szegfűszeggel és a sóval.
- A vajat és a mézet egy lábasban közepes lángon felolvasztjuk, majd hagyjuk kihűlni.
- A porcukrot és a tojást habosra keverjük.
- A lisztes keveréket a tojásos keverékhez adjuk, majd hozzáadjuk a vajas mézet is. Az egészet összegyúrjuk, majd 30 percig pihentetjük a hűtőszekrényben.
- A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 5 mm vastagságúra.
- Kiszúrjuk a tésztát mézeskalács formára, majd sütőpapírral kibélelt sütőlapokra helyezzük.
- Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 10-12 percig sütjük, amíg aranybarnák lesznek.
- Hagyjuk kihűlni, majd díszítsük kedvünk szerint cukormázzal vagy csokoládéval. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com