Paradicsomos húsgombóc

Menzás paradicsomos húsgombóc

Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: közepes

A szaftos paradicsomszószban sült paradicsomos húsgombócok tökéletes harmóniában vannak, és jól passzolnak burgonya, zöldségek vagy tészta mellé is.

Paradicsomos húsgombóc

Paradicsomos húsgombóc

0 0 szavazat
Fogás: húsételKonyha: olaszNehézség: közepes
Adag

4

adag
Előkészítés

20

perc
Elkészítés

40

perc
Összesen

1

óra 

Hozzávalók

  • Húsgombóchoz:
  • 500 gramm darált marhahús

  • 1 fej vöröshagyma

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 1 darab tojás

  • 4 evőkanál zsemlemorzsa

  • 2 evőkanál friss petrezselyem

  • 1 teáskanál

  • 0,5 teáskanál őrölt bors

  • 0,5 teáskanál fűszerpaprika

  • 2 evőkanál olívaolaj (a sütéshez)

  • Paradicsomszószhoz:
  • 2 evőkanál olívaolaj

  • 1 fej vöröshagyma

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 400 gramm paradicsom (konzerv)

  • 1 evőkanál paradicsompüré

  • 1 teáskanál cukor

  • 1 teáskanál szárított oregánó

  • 0,5 teáskanál

  • 1/4 teáskanál őrölt fekete bors

  • Tálaláshoz:
  • főtt tészta (pl. spagetti vagy penne)

  • Friss petrezselyem a díszítéshez

Elkészítés

  • Egy tálban keverjük össze a darált marhahúst, finomra aprított vöröshagymát, zúzott fokhagymát, tojást, zsemlemorzsát, petrezselymet, sót, borsot és fűszerpaprikát. Alaposan dolgozzuk össze a hozzávalókat.
  • Formázzunk gombócokat a hús masszából, kb. diónyi méretűeket. Ha ragadós a massza, enyhén nedves kézzel könnyebben formázható.
  • Egy nagy serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat közepes hőmérsékleten. Helyezzük bele a húsgombócokat, és süssük őket aranybarnára minden oldalukon. Ez körülbelül 5-7 percet vesz igénybe. Ha a serpenyőben nem férnek el egyszerre, süssük őket több részletben.
  • Közben készítsük el a paradicsomszószt. Egy másik serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat közepes hőmérsékleten. Adjuk hozzá a finomra aprított vöröshagymát és zúzott fokhagymát, majd pirítsuk őket üvegesre.
  • Öntsük hozzá a hámozott paradicsomot és a paradicsompürét. Keverjük össze, majd főzzük alacsony lángon kb. 10 percig. Adjunk hozzá cukrot, szárított oregánót, sót és fekete borsot. Keverjük össze, majd főzzük további 5 percig.
  • Adjuk hozzá a sült húsgombócokat a paradicsomszószhoz, és főzzük további 10 percig, hogy az ízek összeérjenek.
  • Közben főzzük meg a tésztát sós vízben a csomagoláson található utasítások szerint. Ha elkészült, szűrjük le.
  • Tálaljuk a paradicsomos húsgombócot a főtt tésztával, és díszítsük friss petrezselyemmel. Jó étvágyat kívánunk!

Fotó: canva.com