A szaftos paradicsomszószban sült paradicsomos húsgombócok tökéletes harmóniában vannak, és jól passzolnak burgonya, zöldségek vagy tészta mellé is.
Paradicsomos húsgombóc
Fogás: húsételKonyha: olaszNehézség: közepes
Adag
4
adagElőkészítés
20
percElkészítés
40
percÖsszesen
1
óraHozzávalók
- Húsgombóchoz:
500 gramm darált marhahús
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 darab tojás
4 evőkanál zsemlemorzsa
2 evőkanál friss petrezselyem
1 teáskanál só
0,5 teáskanál őrölt bors
0,5 teáskanál fűszerpaprika
2 evőkanál olívaolaj (a sütéshez)
- Paradicsomszószhoz:
2 evőkanál olívaolaj
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
400 gramm paradicsom (konzerv)
1 evőkanál paradicsompüré
1 teáskanál cukor
1 teáskanál szárított oregánó
0,5 teáskanál só
1/4 teáskanál őrölt fekete bors
- Tálaláshoz:
főtt tészta (pl. spagetti vagy penne)
Friss petrezselyem a díszítéshez
Elkészítés
- Egy tálban keverjük össze a darált marhahúst, finomra aprított vöröshagymát, zúzott fokhagymát, tojást, zsemlemorzsát, petrezselymet, sót, borsot és fűszerpaprikát. Alaposan dolgozzuk össze a hozzávalókat.
- Formázzunk gombócokat a hús masszából, kb. diónyi méretűeket. Ha ragadós a massza, enyhén nedves kézzel könnyebben formázható.
- Egy nagy serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat közepes hőmérsékleten. Helyezzük bele a húsgombócokat, és süssük őket aranybarnára minden oldalukon. Ez körülbelül 5-7 percet vesz igénybe. Ha a serpenyőben nem férnek el egyszerre, süssük őket több részletben.
- Közben készítsük el a paradicsomszószt. Egy másik serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat közepes hőmérsékleten. Adjuk hozzá a finomra aprított vöröshagymát és zúzott fokhagymát, majd pirítsuk őket üvegesre.
- Öntsük hozzá a hámozott paradicsomot és a paradicsompürét. Keverjük össze, majd főzzük alacsony lángon kb. 10 percig. Adjunk hozzá cukrot, szárított oregánót, sót és fekete borsot. Keverjük össze, majd főzzük további 5 percig.
- Adjuk hozzá a sült húsgombócokat a paradicsomszószhoz, és főzzük további 10 percig, hogy az ízek összeérjenek.
- Közben főzzük meg a tésztát sós vízben a csomagoláson található utasítások szerint. Ha elkészült, szűrjük le.
- Tálaljuk a paradicsomos húsgombócot a főtt tésztával, és díszítsük friss petrezselyemmel. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com