Almás pite

Mennyei almás pite

Elkészítési idő: 1 óra 55 perc Nehézség: közepes

Bár sokan azt hihetik, hogy az almás pite tipikusan magyar étel, az igazság az, hogy több nemzet konyhájában megtalálható a főképpen ősszel közkedvelt sütemény. Több elkészítési módja is létezik, de a főszereplő mindegyik receptben ugyanaz, az alma. Nem csak magában tálalhatjuk, hanem vaníliapudinggal vagy vaníliasodóval is. Elkészítése közepesen nehéz, ugyanakkor érdemes elegendő időt kalkulálni, mivel pihentetni kell a tésztát.

Almás pite

0 0 szavazat
Fogás: desszertKonyha: nemzetköziNehézség: közepes
Adag

10

adag
Előkészítés

20

perc
Sütés

35

perc
Pihentetés

1

óra 
Összesen

1

óra 

55

perc

Hozzávalók

  • Tészta:
  • 50 dkg 50 finomliszt

  • 15 dkg 15 disznózsír

  • 14 dkg 14 kristálycukor

  • 1 csomag 1 sütőpor

  • 3 darab 3 tojássárgája

  • 4 evőkanál 4 tejföl

  • Az almás töltelékhez:
  • 1 kg 1 alma

  • 15 dkg 15 porcukor

  • 1 darab 1 citrom

  • 1 teáskanál 1 fahéj

  • 15 dkg 15 darált dió (opcionális)

  • A tetejére:
  • 1 darab 1 tojás

Elkészítés

  • Kezdésként a lisztet összekeverjük a sütőporral, majd beledolgozzuk a disznózsírt, amit adott esetben vajjal is helyettesíthetünk.
  • Következő lépésként hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgáját és a tejfölt. Alaposan összegyúrjuk a tésztát, utána fóliába csomagoljuk és hűtőben kb. 1 óra hosszát pihentetjük.
  • Amíg a tészta pihen, elkészítjük az almás tölteléket. Miután az almát megpucoltuk és lereszeltük, csöpögtetünk rá citromot, aztán pedig beízesítjük cukorral és fahéjjal. Fontos, hogy néhány perc múlva, amikor már összeállt a töltelék, kinyomkodjuk belőle a felesleges vizet.
  • A tésztát két részre osztjuk, az egyik nagyobb legyen, mint a másik. A nagyobb lapot ugyanis, miután kinyújtjuk tepsi méretre, annak aljára tesszük. A másik téglalap lesz majd a teteje.
  • Ha szeretnénk almás piténket dióval is feldobni, akkor a tepsi alján lévő lapra szórhatjuk rá. Ezt követően vagy ha lemondunk a dióról, rögtön az alsó lapra tesszük az almás tölteléket.
  • Ráhelyezzük a felső lapot, amit először tojással megkenünk, aztán villával megszúrkálunk.
  • 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt aranybarnára sütjük. Jó étvágyat kívánunk!

Fotó: canva.com