A meggyes sütit nagyon egyszerűen össze lehet dobni, a végeredmény mégis egy ízletes, puha desszert, az egészet pedig megkoronázzák a benne rejlő meggy darabok.
Meggyes süti
Fogás: desszertKonyha: nemzetköziNehézség: könnyű
Adag
10
adagElőkészítés
20
percElkészítés
40
percÖsszesen
1
óraHozzávalók
400 gramm friss meggy
45 gramm cukor
1 evőkanál keményítő
1 teáskanál citromlé
250 gramm liszt
100 gramm porcukor
0,5 teáskanál sütőpor
1/4 teáskanál só
110 gramm hideg vaj
1 darab tojás
1 teáskanál vanília kivonat
2 evőkanál tej
Elkészítés
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Készítsünk elő egy közepes méretű tepsit, és kenjük ki vajjal vagy béleljük ki sütőpapírral.
- A meggyhez egy közepes lábasban keverjük össze a meggyet, cukrot, keményítőt és citromlevet. Forraljuk fel a keveréket, majd főzzük közepes lángon 3-4 percig, vagy amíg a mártás besűrűsödik. Vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni.
- Egy közepes tálban keverjük össze a lisztet, porcukrot, sütőport és sót.
- Adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat a lisztkeverékhez, majd morzsoljuk össze az ujjainkkal vagy egy villával, amíg a tészta morzsás állagú lesz.
- Egy másik kis tálban keverjük össze a tojást, vanília kivonatot és tejet.
- Öntsük hozzá a tojás keveréket a lisztes morzsához, majd gyúrjuk össze a tésztát, amíg egyenletes állagú lesz.
- Vegyük ki a tésztát a tálból, és osszuk két egyenlő részre. Nyújtsuk ki az egyik részt a tepsi méretére, majd helyezzük bele a tepsi aljára. Simítsuk ki és nyomkodjuk a tészta aljára.
- Öntsük rá a meggymártást a tésztára, majd egyenletesen terítsük el.
- Nyújtsuk ki a másik tészta részt, majd helyezzük rá a meggymártásra. Simítsuk ki és nyomkodjuk össze a tészta széleit.
- Süssük a süteményt előmelegített sütőben 35-40 percig, vagy amíg a tészta aranybarna színű lesz.
- Miután kész, hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük fel és tálaljuk. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com