Meggyes rácsos pite

Meggyes rácsos pite puding töltelékkel

Elkészítési idő: 1 óra 30 perc Nehézség: közepes

Nyáron bőven elkényeztet minket a természet. Finomabbnál finomabb gyümölcsök kerülnek az asztalunkra. Természetesen nem hiányozhat a meggy sem, így a meggyes rácsos pite, másik nevén a meggyes rácsos linzer is előszeretettel jelenik meg a nyári menüsorban. Ha nem akarunk nyárig várni ezzel a desszerttel, akkor a fagyasztott meggy is kisegíthet minket.

Meggyes rácsos pite

Fogás: desszertKonyha: nemzetköziNehézség: közepes
Adag

10

szelet
Előkészítés

15

perc
Elkészítés

45

perc
Pihentetés

30

perc
Összesen

1

óra 

30

perc

Hozzávalók

  • A tésztához:
  • 50 dkg 50 finomliszt

  • 25 dkg 25 margarin

  • 12 dkg 12 porcukor

  • 1 csipet 1

  • ½ csomag ½ sütőpor

  • 2 evőkanál 2 tejföl

  • 1 darab 1 tojás

  • reszelt citromhéj

  • A töltelékhez:
  • 50-60 dkg 50-60 meggy

  • 10 dkg 10 cukor

  • 2 csomag 2 vaníliás pudingpor

  • 1 teáskanál 1 fahéj

  • A tetejére:
  • 1 darab 1 tojássárgája

Elkészítés

  • Kezdésként elkészítjük a tésztát, azaz a lisztet összekeverjük a sütőporral és a sóval, majd beledolgozzuk a porcukrot, a tojást és a margarint. Annyi tejfölt tegyünk bele, amennyitől jól nyújthatóvá válik. Hűtőbe tesszük, amíg készül a töltelék.
  • A pudingport 2 dl vízzel csomómentesre keverjük. Amíg a tészta pihen, a meggyet a cukorral és a fahéjjal egy fazékban kis lángra feltesszük. Erre öntjük rá a pudingot, s esetleg még egy kis vízzel felöntjük. Ha kész, hagyjuk kihűlni.
  • A tésztát két részre osztjuk, az egyik nagyobb legyen, mint a másik. A nagyobb lapot ugyanis, miután kinyújtjuk tepsi méretre, annak aljára tesszük. A másik téglalap lesz majd a teteje.
  • Az alját előmelegített sütőben kb. 10-15 percig sütjük. Ezt az időt felhasználhatjuk arra, hogy a másik adag tésztát csíkokra vágjuk. Az elősütött tésztára tesszük a tölteléket, majd befedjük a rácsokkal.
  • A tetejét először tojássárgájával megkenjük, utána 160 fokon kb. 35 perc alatt aranybarnára sütjük. Jó étvágyat kívánunk!

Fotó: canva.com