Mákos guba

Íme, a tökéletes mákos guba

Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: könnyű

A mák egy hihetetlenül egészséges táplálék, mert gazdag rostokban, kálciumban, omega-3 zsírsavakban, valamint sok benne a foszfor és a mangán. Szerencsések vagyunk, hogy a magyar konyha bővelkedik a mákból készült ételekből. Gondoljunk csak a mákos bejglire, mákos tésztára vagy rétesre és természetesen a mákos gubára. A mák nem hiányozhat a szilveszteri családi asztalról sem, mivel a jólét szimbóluma. Ha még finomabb desszertre vágyunk, tálalhatjuk vaníliasodóval.

Mákos guba

Fogás: desszertKonyha: magyarNehézség: könnyű
Adag

4

adag
Előkészítés

15

perc
Elkészítés

15

perc
Összesen

30

perc

Hozzávalók

  • 20 dkg 20 mák

  • 3 db 3 tojássárgája

  • 6 db 6 kifli

  • 2 evőkanál 2 porcukor

  • 6 dl 6 tej

  • 2 csomag 2 vaníliás cukor

Elkészítés

  • A kifli lehet szikkadt is, hiszen jól meg tudja szívni magát tejjel. Vágjuk fel karikákra.
  • A mákot keverjük össze 2 evőkanál porcukorral.
  • A három tojássárgáját keverjük össze a vaníliás cukorral. Aztán kezdjük el finoman melegíteni a tejet, amibe belekeverjük a vaníliás cukros tojássárgáját. Fontos, hogy csak melegítjük, nem felforraljuk. Ebbe áztatjuk aztán a kiflidarabokat. Ha jól megszívták magukat, kinyomkodjuk belőlük a felesleges folyadékot.
  • Egy nagy tálban rétegezzük a kiflit és a porcukros mákot. Addig pakoljuk ezeket a rétegeket egymásra, amíg el nem fogynak a hozzávalók.
  • Tipp: A mákos gubát lehet fogyasztani egyszerűen porcukorral megszórva vagy vaníliasodóval. Ha még finomabbra szeretnénk készíteni, néhány percre betehetjük a sütőbe is. Jó étvágyat kívánunk!

Megjegyzések

  • A mákot érdemes hűtőben vagy mélyhűtőben tárolni, mivel könnyen megavasodhat. Így biztosak lehetünk abban, hogy bármikor akad mák otthon, amikor valamit készíteni szeretnénk belőle.

Fotó: canva.com