A májgombóc leves egy ízletes és tápláló fogás, amelynek elkészítése egyszerű. A májgombóc az egyik legkedveltebb levesbetét, így biztos ízleni fog mindenkinek!
Májgombóc leves
Fogás: levesKonyha: nemzetköziNehézség: közepes
Adag
4
adagElőkészítés
20
percElkészítés
1
óraÖsszesen
1
óra20
percHozzávalók
250 gramm marha- vagy sertésmáj
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 darab tojás
2 evőkanál zsemlemorzsa
1 evőkanál liszt
1 teáskanál só
0,5 teáskanál őrölt fekete bors
1,5 liter húsleves
2 evőkanál vaj
1 evőkanál friss petrezselyem, apróra vágva
Elkészítés
- A májat alaposan mossuk meg, majd vágjuk apró darabokra. A vöröshagymát és a fokhagymát is aprítsuk fel finomra.
- Egy tálban keverjük össze a májat, vöröshagymát, fokhagymát, tojást, zsemlemorzsát, lisztet, sót és fekete borsot. Gyúrjuk össze a masszát, amíg jól összeáll.
- Formázzunk gombócokat a májas masszából, majd tegyük félre.
- Egy nagy fazékban forrósítsuk fel a húslevest. Amikor már forr, tegyük bele a májgombócokat.
- Főzzük a gombócokat közepes lángon 10-12 percig, amíg megfőnek és feljönnek a víz tetejére.
- Közben egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat. Adjuk hozzá a lisztet, és pirítsuk 2-3 percig, amíg aranyszínű lesz.
- Öntsük hozzá a pirított lisztet a májgombóc leveshez, és keverjük simára a levest.
- Főzzük további 10-15 percig, amíg a leves besűrűsödik és krémes lesz.
- Szórjuk meg friss petrezselyemmel, majd tálaljuk azonnal. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com