Kelkáposzta főzelék

Magyaros kelkáposzta főzelék

Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: könnyű

A kelkáposzta főzelék egy tradicionális magyar főétel, így mindenkit vissza repíthet kicsit az időben, hiszen ez az étel sokszor visszaköszönt a nagy, közös étkezéseknél.

Kelkáposzta főzelék

5 1 szavazat
Fogás: főételKonyha: magyarNehézség: könnyű
Adag

4

adag
Előkészítés

15

perc
Elkészítés

30

perc
Összesen

45

perc

Hozzávalók

  • 1 közepes fej kelkáposzta

  • 2 evőkanál olívaolaj

  • 1 darab vöröshagyma

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 2 evőkanál liszt

  • 500 ml zöldségalaplé

  • 250 ml tej

  • 1 evőkanál friss petrezselyem

  • 4 evőkanál tejföl a tálaláshoz

  • só ízlés szerint

  • frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

Elkészítés

  • A kelkáposztát távolítsuk el a külső leveleitől, majd vágjuk apró kockákra vagy vékony csíkokra.
  • Egy nagy serpenyőben melegítsük fel az olívaolajat közepes lángon. Adjuk hozzá a felaprított vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, majd pároljuk őket üvegesre.
  • Szórjuk rá a lisztet a serpenyőben lévő hagymára, majd keverjük össze, hogy a liszt bevonja a hagymát. Főzzük körülbelül 1 percig, majd fokozatosan adjuk hozzá a zöldség alaplevet, kevergetve, hogy ne legyenek benne csomók.
  • A kelkáposztát tegyük a serpenyőbe, majd főzzük közepes lángon, amíg a kelkáposzta megpuhul, körülbelül 15-20 percig. Időnként keverjük meg, hogy egyenletesen főjön.
  • Öntsünk tejet a káposztához, majd folytassuk a főzést még 5 percig. Ízesítsük sóval és frissen őrölt fekete borssal.
  • Vegyük le a tűzről a serpenyőt, majd szórjuk meg frissen aprított petrezselyemmel.
  • Tálaljuk az elkészült kelkáposzta főzeléket melegített tányérokba, és adjunk hozzá egy evőkanál tejfölt minden adaghoz, adhatunk mellé krinolint, lecsókolbászt is. Jó étvágyat kívánunk!

Fotó: canva.com