A kelkáposzta főzelék egy tradicionális magyar főétel, így mindenkit vissza repíthet kicsit az időben, hiszen ez az étel sokszor visszaköszönt a nagy, közös étkezéseknél.
Kelkáposzta főzelék
Fogás: főételKonyha: magyarNehézség: könnyű
Adag
4
adagElőkészítés
15
percElkészítés
30
percÖsszesen
45
percHozzávalók
1 közepes fej kelkáposzta
2 evőkanál olívaolaj
1 darab vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál liszt
500 ml zöldségalaplé
250 ml tej
1 evőkanál friss petrezselyem
4 evőkanál tejföl a tálaláshoz
só ízlés szerint
frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
Elkészítés
- A kelkáposztát távolítsuk el a külső leveleitől, majd vágjuk apró kockákra vagy vékony csíkokra.
- Egy nagy serpenyőben melegítsük fel az olívaolajat közepes lángon. Adjuk hozzá a felaprított vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, majd pároljuk őket üvegesre.
- Szórjuk rá a lisztet a serpenyőben lévő hagymára, majd keverjük össze, hogy a liszt bevonja a hagymát. Főzzük körülbelül 1 percig, majd fokozatosan adjuk hozzá a zöldség alaplevet, kevergetve, hogy ne legyenek benne csomók.
- A kelkáposztát tegyük a serpenyőbe, majd főzzük közepes lángon, amíg a kelkáposzta megpuhul, körülbelül 15-20 percig. Időnként keverjük meg, hogy egyenletesen főjön.
- Öntsünk tejet a káposztához, majd folytassuk a főzést még 5 percig. Ízesítsük sóval és frissen őrölt fekete borssal.
- Vegyük le a tűzről a serpenyőt, majd szórjuk meg frissen aprított petrezselyemmel.
- Tálaljuk az elkészült kelkáposzta főzeléket melegített tányérokba, és adjunk hozzá egy evőkanál tejfölt minden adaghoz, adhatunk mellé krinolint, lecsókolbászt is. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com