A madártej gyermekkorunk egyik klasszikus desszertje. Nemcsak könnyen és gyorsan elkészíthető, hanem az egyik legnagyobb előnye, hogy kevés alapanyag szükséges hozzá. Ahhoz, hogy elérje tökéletes állagát és ízét, érdemes egy éjszakára hűtőbe tenni.
Adag
4
adagElőkészítés
10
percElkészítés
30
percHűtés
1
éjszakaÖsszesen
40
percHozzávalók
7 darab tojás
7 evőkanál kristálycukor
1 l tej
1 db vaníliarúd
esetleg mazsola
Elkészítés
- A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját 5 evőkanál cukorral elkeverjük.
- Felmelegítjük a tejet a vaníliával együtt, tehetünk bele mazsolát is, ha szeretnénk.
- Amikor a tej kellőképpen felmelegedett, folyamatos kevergetés mellett a tojássárgájához öntjük.
- A vaníliát kivesszük, a magokat kikaparjuk, magát a rudat félretesszük.
- Az előzetesen összekevert tojássárgájás tejet visszaöntjük a fazékba, beletesszük a félretett vaníliarudat, majd felmelegítjük, amíg egy kicsit besűrűsödik. Fontos, hogy ne érjen el a forráspontig!
- Ha megfelelőnek ítéljük az állagát, egy üvegtálba öntjük. Érdemes ezt a tálat aztán hideg vízbe állítani, hogy lehűljön a tartalma.
- Az előzetesen félretett tojásfehérjékből készítjük el a habgaluskákat, még pedig úgy, hogy a maradék két evőkanál cukorral kemény habbá verjük. Ezután egy fazékban vizet forralunk, egy csipet sóval ízesítjük, majd a habból evőkanál segítségével galuskákat formázunk. Mindössze két percig kell főzni, utána papírtörlőre kiszedve hagyjuk őket lecsepegni.
- Ha az üvegtál tartalma lehűlt, beletehetjük a galuskákat, mad egy éjszakára hűtőbe tesszük. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com