Lencseleves

Pikáns lencseleves

Elkészítési idő: 1 óra 25 perc Nehézség: könnyű

A lencse levesként és főzelékként is egy nagyon finom fogás, ami tápláló és mégis gyorsan elkészülhetünk vele. Ha lencsére vágynánk, de nem főzelék formájában, ez a nekünk való recept!

Lencseleves

Lencseleves

0.0 0 szavazat
Fogás: levesKonyha: nemzetköziNehézség: könnyű
Adag

4

adag
Előkészítés

40

perc
Elkészítés

45

perc
Összesen

1

óra 

25

perc

Hozzávalók

  • 250 gramm zöld vagy barna lencse

  • 1 fej vöröshagyma

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 2 darab sárgarépa

  • 2 darab burgonya

  • 1 darab babérlevél

  • 1 teáskanál őrölt kömény

  • 1 teáskanál pirospaprika

  • 1 evőkanál olaj vagy vaj

  • só ízlés szerint

  • frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

Elkészítés

  • Mossuk meg alaposan a lencsét, majd áztassuk vízbe kb. 30 percig. Ezután öblítsük le és szűrjük le a vizet.
  • Egy lábasban hevítsük fel az olajat vagy vajat közepes hőmérsékleten. Adjuk hozzá a finomra vágott vöröshagymát és a zúzott vagy finomra vágott fokhagymát, majd pároljuk üvegesre.
  • Adjuk hozzá a felkockázott sárgarépát és burgonyát, majd pirítsuk néhány percig, hogy kissé megpuhuljanak.
  • Szórjuk rá az őrölt köményt és pirospaprikát, majd keverjük át alaposan, hogy az ízek összekeveredjenek.
  • Adjuk hozzá a lecsepegtetett lencsét, majd öntsük fel vízzel vagy zöldség alaplével úgy, hogy ellepje az összetevőket.
  • Tegyük bele a babérlevelet, majd főzzük közepes hőmérsékleten kb. 40-50 percig, amíg a lencse és a zöldségek megpuhulnak és az ízek összeérnek. Közben időnként keverjük meg.
  • Ízesítsük sóval és frissen őrölt fekete borssal ízlés szerint.
  • Ha szeretnénk sűrűbb levest, akkor a főzés utolsó szakaszában kis részét pépesíthetjük botmixerrel, majd visszatesszük a lábasba.
  • Tálaljuk melegen, friss petrezselyemmel vagy kaporral megszórva. Jó étvágyat kívánunk!

Fotó: canva.com