A lencse levesként és főzelékként is egy nagyon finom fogás, ami tápláló és mégis gyorsan elkészülhetünk vele. Ha lencsére vágynánk, de nem főzelék formájában, ez a nekünk való recept!
Lencseleves
Fogás: levesKonyha: nemzetköziNehézség: könnyű
Adag
4
adagElőkészítés
40
percElkészítés
45
percÖsszesen
1
óra25
percHozzávalók
250 gramm zöld vagy barna lencse
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 darab sárgarépa
2 darab burgonya
1 darab babérlevél
1 teáskanál őrölt kömény
1 teáskanál pirospaprika
1 evőkanál olaj vagy vaj
só ízlés szerint
frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
Elkészítés
- Mossuk meg alaposan a lencsét, majd áztassuk vízbe kb. 30 percig. Ezután öblítsük le és szűrjük le a vizet.
- Egy lábasban hevítsük fel az olajat vagy vajat közepes hőmérsékleten. Adjuk hozzá a finomra vágott vöröshagymát és a zúzott vagy finomra vágott fokhagymát, majd pároljuk üvegesre.
- Adjuk hozzá a felkockázott sárgarépát és burgonyát, majd pirítsuk néhány percig, hogy kissé megpuhuljanak.
- Szórjuk rá az őrölt köményt és pirospaprikát, majd keverjük át alaposan, hogy az ízek összekeveredjenek.
- Adjuk hozzá a lecsepegtetett lencsét, majd öntsük fel vízzel vagy zöldség alaplével úgy, hogy ellepje az összetevőket.
- Tegyük bele a babérlevelet, majd főzzük közepes hőmérsékleten kb. 40-50 percig, amíg a lencse és a zöldségek megpuhulnak és az ízek összeérnek. Közben időnként keverjük meg.
- Ízesítsük sóval és frissen őrölt fekete borssal ízlés szerint.
- Ha szeretnénk sűrűbb levest, akkor a főzés utolsó szakaszában kis részét pépesíthetjük botmixerrel, majd visszatesszük a lábasba.
- Tálaljuk melegen, friss petrezselyemmel vagy kaporral megszórva. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com