Lencsefőzelék

A legfinomabb lencsefőzelék

Elkészítési idő: 3 óra 10 perc Nehézség: könnyű

Nincsen szilveszter és újév lencsefőzelék nélkül, hiszen úgy tartja a néphagyomány, hogy aki lencsét eszik ilyenkor, egész évben bővelkedni fog anyagi javakban. Nem mellékesen, a lencse kifejezetten egészséges a benne lévő vitaminok és rostok miatt. A magyar konyhában számos főzelékfajta megtalálható, így nem véletlen, hogy ebből a remek alapanyagból is lehet készíteni.

Lencsefőzelék

0.0 0 szavazat
Fogás: főzelék, egytálételKonyha: magyarNehézség: könnyű
Adag

4

adag
Előkészítés

30

perc
Elkészítés

40

perc
Áztatás

2

óra 
Összesen

3

óra 

10

perc

Hozzávalók

  • 1 fej vöröshagyma

  • 2 evőkanál finomliszt

  • 50 dkg lencse

  • 1000 ml alaplé

  • 6 dl tej

  • 2 evőkanál sertészsír

  • 1 pohár tejföl

  • só (ízlés szerint)

  • 1 teáskanáltcukor

  • 1 gerezd fokhagyma

  • 2 teáskanál pirospaprika

  • 2 evőkanál mustár

  • 1 darab citrom leve

  • babérlevél

Elkészítés

  • Az előkészületek egy kicsit hosszabb időt vesznek igénybe, mivel a lencsét alaposan ki kell válogatni, megmosni, majd néhány órára beáztatjuk.
  • Az olajat felhevítjük egy serpenyőben, majd a vöröshagymát megpároljuk benne. Ezután beleszórjuk a pirospaprikát, végül felöntjük az alaplével.
  • A lencsét leszűrjük, s beletesszük. Amennyiben még kell bele víz, hogy teljesen ellepje, öntünk hozzá. Belekerül a babérlevél és az ízlés szerinti só.
  • A tejfölbe belekeverjük a lisztet, jó alaposan kikeverjük még egy kis forró víz segítségével. Az így kapott alappal behabarjuk a főzeléket, majd mustárral, citromlével és cukorral ízesítjük, miközben összeforraljuk.
  • Általában füstölt csülök szelettel és kenyérrel tálaljuk. Jó étvágyat kívánunk!

Megjegyzések

  • Tipp: Ha a lencse elég ideig ázik, sokkal gyorsabban meg tud főni.

Fotó: canva.com