A lekváros gombóc egy klasszikus magyar desszert, melyet számos család asztalán rendszeresen megtalálhatunk. Ez az édes fogás egyszerű, mégis ízletes, és a legtöbb embernek kellemes nosztalgikus érzéseket idézhet fel.
Lekváros gombóc
Fogás: desszertKonyha: magyarNehézség: közepes
Adag
8
adagElőkészítés
20
percElkészítés
30
percÖsszesen
50
percHozzávalók
300 gramm burgonya
100 gramm liszt
1 darab tojás
1 evőkanál vaj
4 teáskanál lekvár
1 csipet só
zsemlemorzsa
porcukor
Elkészítés
- Mossuk meg alaposan a burgonyát, majd tegyük egy lábasba, és főzzük puhára sós vízben. Amikor elkészült, szűrjük le, majd törjük át, hogy pürés állagú legyen.
- Adjuk hozzá a puha burgonyához a vajat és a tojást, majd alaposan keverjük össze.
- Apránként adjuk hozzá a lisztet, és gyúrjuk össze egy sima tésztává. Fontos, hogy a tészta ne legyen túl kemény vagy túl ragadós.
- Vegyünk egy kis darab tésztát, formáljunk belőle egy lapos gombócot, majd közepébe tegyünk egy kis kanálnyi lekvárt. Formáljuk a tésztát gombóccá, és győződjünk meg róla, hogy a lekvár teljesen be van fedve a tészta által.
- Ismételjük meg ezt a folyamatot a maradék tésztával és lekvárral.
- Forraljunk fel sós vizet egy nagy lábasban, majd tegyük bele a gombócokat, és főzzük kb. 10-15 percig, amíg feljönnek a víz tetejére, és megfőnek.
- Közben egy serpenyőben pirítsuk meg a zsemlemorzsát aranybarnára.
- Amikor a gombócok feljöttek a víz tetejére és megfőttek, szedjük ki őket egy szűrőkanállal, majd hempergessük meg őket a pirított zsemlemorzsában.
- Tálaláskor szórjuk meg porcukorral, és azonnal fogyasszuk. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com