Lekváros gombóc

Hagyományos lekváros gombóc

Elkészítési idő: 50 perc Nehézség: közepes

A lekváros gombóc egy klasszikus magyar desszert, melyet számos család asztalán rendszeresen megtalálhatunk. Ez az édes fogás egyszerű, mégis ízletes, és a legtöbb embernek kellemes nosztalgikus érzéseket idézhet fel.

Lekváros gombóc

Lekváros gombóc

0.0 0 szavazat
Fogás: desszertKonyha: magyarNehézség: közepes
Adag

8

adag
Előkészítés

20

perc
Elkészítés

30

perc
Összesen

50

perc

Hozzávalók

  • 300 gramm burgonya

  • 100 gramm liszt

  • 1 darab tojás

  • 1 evőkanál vaj

  • 4 teáskanál lekvár

  • 1 csipet

  • zsemlemorzsa

  • porcukor

Elkészítés

  • Mossuk meg alaposan a burgonyát, majd tegyük egy lábasba, és főzzük puhára sós vízben. Amikor elkészült, szűrjük le, majd törjük át, hogy pürés állagú legyen.
  • Adjuk hozzá a puha burgonyához a vajat és a tojást, majd alaposan keverjük össze.
  • Apránként adjuk hozzá a lisztet, és gyúrjuk össze egy sima tésztává. Fontos, hogy a tészta ne legyen túl kemény vagy túl ragadós.
  • Vegyünk egy kis darab tésztát, formáljunk belőle egy lapos gombócot, majd közepébe tegyünk egy kis kanálnyi lekvárt. Formáljuk a tésztát gombóccá, és győződjünk meg róla, hogy a lekvár teljesen be van fedve a tészta által.
  • Ismételjük meg ezt a folyamatot a maradék tésztával és lekvárral.
  • Forraljunk fel sós vizet egy nagy lábasban, majd tegyük bele a gombócokat, és főzzük kb. 10-15 percig, amíg feljönnek a víz tetejére, és megfőnek.
  • Közben egy serpenyőben pirítsuk meg a zsemlemorzsát aranybarnára.
  • Amikor a gombócok feljöttek a víz tetejére és megfőttek, szedjük ki őket egy szűrőkanállal, majd hempergessük meg őket a pirított zsemlemorzsában.
  • Tálaláskor szórjuk meg porcukorral, és azonnal fogyasszuk. Jó étvágyat kívánunk!

Fotó: canva.com