Nagyon sokan kedvelik ezt a foszlós, finom lekvárral töltött kelt tésztát, amelyet még az iskolai menzáról ismerhetünk.
Lekváros bukta
Adag
4
adagElőkészítés
30
percSütés
30
percKelesztés
30
percÖsszesen
1
óra30
percHozzávalók
3 darab 3 tojás
50 dkg 50 finomliszt
30 gramm 30 friss élesztő
1 evőkanál 1 kristálycukor
50 gramm 50 porcukor
100 gramm 100 vaj
3 dl 3 tej
1 csipet 1 só
1 darab 1 citrom reszelt héja
sárgabaracklekvár (esetleg szilva) a töltelékhez
Elkészítés
- Először meglangyosítunk 1 dl tejet, majd belekeverünk egy kevés cukrot és az élesztőt. Letakarjuk egy konyharuhával, megvárjuk, amíg felfut.
- A tojásokat ketté választjuk. Miután az élesztő felfutott, beleszórjuk a lisztbe, majd összekeverjük a tojássárgájával, a felolvasztott vajjal, a porcukorral, a maradék tejjel (langyos vagy szobahőmérsékletű) és a reszelt citromhéjjal. Robotgéppel keverjük, amíg összeáll a tészta. Letakarjuk, s hagyjuk kelni kb. 30 percig.
- A megkelt tésztát alaposan átdolgozzuk, majd 5×10 cm-es téglalapokat vágunk belőle, amelyeket megtöltünk lekvárral.
- Egy tepsit kivajazunk, az ide helyezett bukták tetejét megkenjük még egy kis olvasztott vajjal, aztán előmelegített sütőben 190 fokon kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük. Porcukorral a tetején tálalhatjuk. Jó étvágyat!
Fotó: canva.com