Lekváros bukta

Az igazán pihe-puha lekváros bukta

Elkészítési idő: 1 óra 30 perc Nehézség: közepes

Nagyon sokan kedvelik ezt a foszlós, finom lekvárral töltött kelt tésztát, amelyet még az iskolai menzáról ismerhetünk.

Lekváros bukta

0.0 0 szavazat
Fogás: desszertKonyha: magyarNehézség: közepes
Adag

4

adag
Előkészítés

30

perc
Sütés

30

perc
Kelesztés

30

perc
Összesen

1

óra 

30

perc

Hozzávalók

  • 3 darab tojás

  • 50 dkg finomliszt

  • 30 gramm friss élesztő

  • 1 evőkanál kristálycukor

  • 50 gramm porcukor

  • 100 gramm vaj

  • 3 dl tej

  • 1 csipet

  • 1 darab citrom reszelt héja

  • sárgabaracklekvár (esetleg szilva) a töltelékhez

Elkészítés

  • Először meglangyosítunk 1 dl tejet, majd belekeverünk egy kevés cukrot és az élesztőt. Letakarjuk egy konyharuhával, megvárjuk, amíg felfut.
  • A tojásokat ketté választjuk. Miután az élesztő felfutott, beleszórjuk a lisztbe, majd összekeverjük a tojássárgájával, a felolvasztott vajjal, a porcukorral, a maradék tejjel (langyos vagy szobahőmérsékletű) és a reszelt citromhéjjal. Robotgéppel keverjük, amíg összeáll a tészta. Letakarjuk, s hagyjuk kelni kb. 30 percig.
  • A megkelt tésztát alaposan átdolgozzuk, majd 5×10 cm-es téglalapokat vágunk belőle, amelyeket megtöltünk lekvárral.
  • Egy tepsit kivajazunk, az ide helyezett bukták tetejét megkenjük még egy kis olvasztott vajjal, aztán előmelegített sütőben 190 fokon kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük. Porcukorral a tetején tálalhatjuk. Jó étvágyat!

Fotó: canva.com