Nagyon sokan kedvelik ezt a foszlós, finom lekvárral töltött kelt tésztát, amelyet még az iskolai menzáról ismerhetünk.
Lekváros bukta
Fogás: desszertKonyha: magyarNehézség: közepes
Adag
4
adagElőkészítés
30
percSütés
30
percKelesztés
30
percÖsszesen
1
óra30
percHozzávalók
3 darab tojás
50 dkg finomliszt
30 gramm friss élesztő
1 evőkanál kristálycukor
50 gramm porcukor
100 gramm vaj
3 dl tej
1 csipet só
1 darab citrom reszelt héja
sárgabaracklekvár (esetleg szilva) a töltelékhez
Elkészítés
- Először meglangyosítunk 1 dl tejet, majd belekeverünk egy kevés cukrot és az élesztőt. Letakarjuk egy konyharuhával, megvárjuk, amíg felfut.
- A tojásokat ketté választjuk. Miután az élesztő felfutott, beleszórjuk a lisztbe, majd összekeverjük a tojássárgájával, a felolvasztott vajjal, a porcukorral, a maradék tejjel (langyos vagy szobahőmérsékletű) és a reszelt citromhéjjal. Robotgéppel keverjük, amíg összeáll a tészta. Letakarjuk, s hagyjuk kelni kb. 30 percig.
- A megkelt tésztát alaposan átdolgozzuk, majd 5×10 cm-es téglalapokat vágunk belőle, amelyeket megtöltünk lekvárral.
- Egy tepsit kivajazunk, az ide helyezett bukták tetejét megkenjük még egy kis olvasztott vajjal, aztán előmelegített sütőben 190 fokon kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük. Porcukorral a tetején tálalhatjuk. Jó étvágyat!
Fotó: canva.com