A lecsó tipikusan magyar étel, ami könnyed nyári ebédnek tökéletes választás, hiszen jelentős részét az idényzöldség alkotja. Könnyen, gyorsan elkészíthető, jól kombinálható, számos változata ismert. A lecsó gyakorlatilag egy zöldségragu, ezért egészséges is.
Adag
4
adagElőkészítés
15
percElkészítés
20
percHozzávalók
2 nagy fej vöröshagyma
50 dkg paradicsom
80 dkg paprika
2 evőkanál olaj/zsír
só (ízlés szerint)
bors (ízlés szerint)
1 teáskanál édes/erős pirospaprika
Elkészítés
- A vöröshagymát megpucoljuk, majd felkockázzuk.
- A paprika csumáját kiszedjük, a magokat és az ereket eltávolítjuk, majd karikára vágjuk.
- A paradicsom héját igény szerint le tudjuk fejteni, így esztétikusabb lesz a végeredmény. Ez úgy történik, hogy forró vízbe tesszük a paradicsomokat, melyek tetején kereszt alakban bevágunk. Két perc főzés után lefejthetjük a héját. Ezután közepes méretű szeletekre vágjuk.
- A hagymát lepirítjuk forró serpenyőben disznózsíron vagy olajon, lehúzzuk a tűzről, majd hozzákeverjük a pirospaprikát. Ezt követően beletesszük a paradicsomot, paprikát, sóval és borssal ízesítjük. Mérsékelt tűzön 15 perc alatt puhára főzzük.
- Tipp: Ezt az alapreceptet tojással is kombinálhatjuk, 3-4 darab tojást felütünk, felverjük, mintha rántottát készítenénk, és hozzáadjuk. Bármivel feldobhatjuk, hússal, szalonnával, kolbásszal, tarhonyával, rizzsel, bulgurral attól függően, kinek mi illik a táplálkozásába. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com