Lángos

Így készül a legfinomabb strandos lángos

Elkészítési idő: 1 óra 25 perc Nehézség: könnyű

A lángos az egyik legnépszerűbb magyar gyorsétel, tulajdonképpen egy kelt tésztából sütött lepény. Minél populárisabb lett, annál változatosabb feltétekkel gazdagodott. Nem feltétlenül egészséges fogás, viszont hozzátartozik a nyár, illetve a strandok hangulatához. Mivel olajban sül, rögtön melegen kell fogyasztani.

Lángos

Fogás: gyorsétel, streetfoodKonyha: magyarNehézség: könnyű
Adag

4

Előkészítés

15

perc
Elkészítés

10

perc
Pihentetés

1

óra 
Összesen

1

óra 

25

perc

Hozzávalók

  • ½ kg ½ liszt

  • 1 dl 1 tej

  • 20 gramm 20 élesztő

  • 1 kávéskanál 1 cukor

  • 9 gramm 9

  • kb. ½ l kb. ½ olaj

  • fokhagyma (ízlés szerint)

  • reszelt sajt (ízlés szerint)

  • tejföl (ízlés szerint)

Elkészítés

  • Először felfuttatjuk az élesztőt, azaz első lépésként felmelegítjük a tejet, amíg langyos nem lesz. Ezután belekeverjük az élesztőt, a cukrot és a sót. Letakarjuk, így az élesztő felfut.
  • Amikor ezzel megvagyunk, hozzáöntjük a fél kiló liszthez. Addig dagasztjuk, amíg sima, homogén tésztát kapunk. Ezt is letakarjuk, és dupla akkorára kelesztjük (kb. 45 perc).
  • Amikor ez megtörtént, kiszaggatjuk egyenlő nagyságú, kör alakú darabokra. Letakarjuk, 10 percig pihentetjük.
  • Közben feltesszük melegedni az olajat. Ha az kellőképpen felforrósodott, olajos kézzel egyenként megfogjuk a kiszaggatott gömböket, széthúzzuk őket a csücsköknél, hogy lángos formát kapjunk, majd mindkét oldalán aranybarnára sütjük.
  • Az így kapott lángosokat fokhagymával, reszelt sajttal és tejföllel tálalhatjuk. Jó étvágyat kívánunk!

Fotó: canva.com