Kürtöskalács

Kürtöskalács házilag

Elkészítési idő: 1 óra 50 perc Nehézség: közepes

A kürtöskalács az az édesség, amelyet szinte mindenki szeret valamilyen formában! Nagyon sok variációja létezik már és rengeteg opció van arra is, hogy milyen mázban forgassuk meg. Mi is megsüthetjük otthon ezt az édes és ízletes desszertet, mutatjuk is, hogyan!

Kürtöskalács

0 0 szavazat
Fogás: desszertKonyha: magyarNehézség: közepes
Adag

4

adag
Előkészítés

25

perc
Elkészítés

25

perc
Kelesztés

1

óra 
Összesen

1

óra 

50

perc

Hozzávalók

  • 500 gramm finomliszt

  • 2 darab tojás

  • 50 gramm vaj

  • 3 dkg élesztő

  • 250 ml tej

  • 1 teáskanál cukor

  • vaj a kenéshez

  • cukor a forgatáshoz

Elkészítés

  • Langyos, cukros tejbe morzsoljuk az élesztőt majd félretéve hagyjuk felfutni. Ezalatt a lisztet elkeverjük a sóval.
  • Ha felfutott az élesztős tej, akkor adjuk a lisztes keverékhez és öntsük hozzá a vajat (olvasztva) majd gyúrjuk addig, ameddig teljesen össze nem áll a tészta.
  • Ezután letakarva hagyjuk kelni, körülbelül 1 óráig (ameddig duplájára nem kel). Ha megkelt nyújtsuk ki a tésztát és vágjunk belőle körülbelül 2 cm-es csíkokat.
  • A sütéshez szükségünk lesz még sörösdobozokra, amiket be kell vonni/csomagolni alufóliával, erre fogjuk majd rá tekerni a tésztánkat.
  • Ha ezzel elkészültünk, a fóliát kenjük meg zsiradékkal (vaj vagy olaj) és szorosan tekerjük fel az alufóliás sörös dobozra. A tészta külsejét kenjük meg szintén olajjal vagy vajjal és forgassuk meg cukros tálcán őket.
  • Melegítsük el a sütőt 200 fokra. A kürtöskalács körülbelül 20-25 perc alatt sül meg, de figyeljük közben, ha már aranybarna a színe, akkor jó!
  • Ha kivettük akkor rögtön, ameddig forró forgassuk meg olyan bevonattal, amilyet választottunk. Jó étvágyat kívánunk!

Fotó: canva.com