Kuglóf

Az elronthatatlan kuglóf recept

Elkészítési idő: 1 óra 10 perc Nehézség: könnyű

A kuglóf egy olyan kalácsszerű sütemény, amelyet a formája különböztet meg. A hagyományos kuglóf kakaóval és mazsolával ízesített, s elengedhetetlen kiegészítője a forró, habos kakaó. Leginkább őszi- téli hónapok kedvenc slágere. Németországból származik, ahogyan a neve is, amely kimondottan a különleges alakra utal. Már több változata ismert, lehet keverni szárított gyümölccsel, létezik márványkuglóf, stb. A kuglófhoz tehát szükségünk lesz egy speciális tepsire, amelynek közepén egy kürtő található. Ez segít abban, hogy a sütemény teljesen átsüljön.

Kuglóf

0 0 szavazat
Fogás: desszertKonyha: németNehézség: könnyű
Adag

4

adag
Előkészítés

20

perc
Sütés

50

perc
Összesen

1

óra 

10

perc

Hozzávalók

  • 4 darab 4 tojás

  • 1 bögre 1 kristálycukor

  • 1 és ½ bögre 1 és ½ finomliszt

  • 2 teáskanál 2 sütőpor

  • ½ bögre ½ olaj

  • 1,5 dl 1,5 tej

Elkészítés

  • Feltörés után különválasztjuk a tojás sárgáját és fehérjét. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a tojássárgáját habosra verjük a cukorral.
  • A finomlisztet és a sütőport összekeverjük, majd finoman a tojássárgájához adagoljuk.
  • Ezt követően elkeverjük még az olajjal, majd a tejjel. Ha szeretnénk beletenni mazsolát, azt most kell megtenni.
  • Végül lassú mozdulatokkal hozzáadjuk a kemény habot, s óvatosan eldolgozzuk.
  • A kuglóf formát kivajazzuk és kilisztezzük, majd beleöntjük a tésztát. 180 fokon 50 perc alatt készre sütjük.
  • Hagyjuk, hogy egy kicsit kihűljön, aztán ízlés szerint meghinthetjük porcukorral, de akár csokoládémázzal is bevonhatjuk.
  • Tipp: Készíthetünk kakaós-vaníliás kuglófot is. Ehhez mindössze annyit kell tenni, hogy a tészta negyedébe kakaót teszünk, s azt tesszük a tepsiben legfelülre. Jó étvágyat!

Fotó: canva.com