Krumplis pogácsa

Másnap is puha krumplis pogácsa

Elkészítési idő: 1 óra 15 perc Nehézség: közepes

A krumplis pogácsa tökéletes választás reggelire, uzsonnára vagy akár vendégváró falatként is. Gyorsan össze lehet dobni, az eredmény pedig egy puha, finom tészta!

Krumplis pogácsa

Krumplis pogácsa

0.0 0 szavazat
Fogás: sós süteményKonyha: nemzetköziNehézség: közepes
Adag

18

adag
Előkészítés

20

perc
Elkészítés

25

perc
Kelesztési idő

30

perc
Összesen

1

óra 

15

perc

Hozzávalók

  • 500 gramm liszt

  • 250 gramm krumpli

  • 200 gramm vaj

  • 200 gramm reszelt sajt

  • 2 darab tojás

  • 2 dl tejföl

  • 2 teáskanál

  • 1 teáskanál szódabikarbóna

  • 1 csomag szárított élesztő

  • 1 evőkanál tej a kenéshez

Elkészítés

  • Keverjük össze a szárított élesztőt és a szódabikarbónát egy kis tálban, majd öntsük hozzá a langyos tej felét. Hagyjuk állni néhány percig, amíg habos lesz.
  • Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet és a sót. Adjuk hozzá a hideg vajat, és morzsoljuk össze a liszttel, amíg az állaga morzsalékos lesz.
  • Keverjük hozzá a tört krumplit, a reszelt sajtot, a tojásokat, a tejfölt és a habosra kevert élesztős keveréket. Gyúrjuk össze a tésztát addig, amíg rugalmas és könnyen kezelhető nem lesz. Ha szükséges, adjiml hozzá még egy kevés tejfölt vagy lisztet.
  • Takarjuk le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk pihenni meleg helyen kb. 30 percig, amíg a tészta duplájára nő.
  • Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
  • A megkelt tésztát nyújtsuk ki kb. 2 cm vastagságúra, majd kerek pogácsaszaggatóval vagy pohárral vágjunk belőle kör alakú darabokat.
  • Helyezzük a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire, és kenjük meg őket tejföllel. Egy villával készítsünk a tetejükre egy-két metszést.
  • Süssük a pogácsákat előmelegített sütőben 180°C-on kb. 20-25 percig, amíg szép aranybarnák lesznek.
  • A kész krumplis pogácsákat tálaljuk még melegen, és fogyasszuk őket önmagukban vagy különböző feltétekkel, például sonkával, sajttal vagy savanyúsággal. Jó étvágyat kívánunk!

Fotó: canva.com