A krumplis pogácsa tökéletes választás reggelire, uzsonnára vagy akár vendégváró falatként is. Gyorsan össze lehet dobni, az eredmény pedig egy puha, finom tészta!
Krumplis pogácsa
Fogás: sós süteményKonyha: nemzetköziNehézség: közepes
Adag
18
adagElőkészítés
20
percElkészítés
25
percKelesztési idő
30
percÖsszesen
1
óra15
percHozzávalók
500 gramm liszt
250 gramm krumpli
200 gramm vaj
200 gramm reszelt sajt
2 darab tojás
2 dl tejföl
2 teáskanál só
1 teáskanál szódabikarbóna
1 csomag szárított élesztő
1 evőkanál tej a kenéshez
Elkészítés
- Keverjük össze a szárított élesztőt és a szódabikarbónát egy kis tálban, majd öntsük hozzá a langyos tej felét. Hagyjuk állni néhány percig, amíg habos lesz.
- Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet és a sót. Adjuk hozzá a hideg vajat, és morzsoljuk össze a liszttel, amíg az állaga morzsalékos lesz.
- Keverjük hozzá a tört krumplit, a reszelt sajtot, a tojásokat, a tejfölt és a habosra kevert élesztős keveréket. Gyúrjuk össze a tésztát addig, amíg rugalmas és könnyen kezelhető nem lesz. Ha szükséges, adjiml hozzá még egy kevés tejfölt vagy lisztet.
- Takarjuk le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk pihenni meleg helyen kb. 30 percig, amíg a tészta duplájára nő.
- Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
- A megkelt tésztát nyújtsuk ki kb. 2 cm vastagságúra, majd kerek pogácsaszaggatóval vagy pohárral vágjunk belőle kör alakú darabokat.
- Helyezzük a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire, és kenjük meg őket tejföllel. Egy villával készítsünk a tetejükre egy-két metszést.
- Süssük a pogácsákat előmelegített sütőben 180°C-on kb. 20-25 percig, amíg szép aranybarnák lesznek.
- A kész krumplis pogácsákat tálaljuk még melegen, és fogyasszuk őket önmagukban vagy különböző feltétekkel, például sonkával, sajttal vagy savanyúsággal. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com