A krumpligombóc nagy népszerűségnek örvend, ami nem is csoda hiszen gyorsan és könnyen el lehet készíteni ezt a laktató, ízletes fogást. Tálald mellé kedvenc húsodat!
Krumpligombóc
Fogás: főételKonyha: nemzetköziNehézség: közepes
Adag
4
adagElőkészítés
15
percElkészítés
50
percÖsszesen
1
óra5
percHozzávalók
1 kilogramm krumpli
2 darab tojás
200 gramm liszt
1 teáskanál só
0,5 teáskanál őrölt fehérbors
0,5 teáskanál őrölt szerecsendió
1/2 csokor csokor petrezselyem
100 gramm vaj
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 dl tejföl a tálaláshoz
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
Elkészítés
- A reszelt krumplit tegyük egy szűrőbe, és nyomkodjuk ki belőle a felesleges nedvességet. A krumplinak alaposan ki kell száradnia, hogy a gombócok jól formázhatóak legyenek.
- Egy nagy tálban keverjük össze a kinyomkodott krumplit, a tojásokat, a lisztet, a sót, a fehérborsot, a szerecsendiót és a finomra vágott petrezselymet. Gyúrjuk össze alaposan, amíg egy egységes tésztát kapunk.
- Formázzunk gombócokat a tésztából, és tegyük félre.
- Egy nagy lábasban olvasszuk fel a vajat közepes hőmérsékleten. Adjuk hozzá a finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Pirítsuk őket aranyszínűre.
- Öntsük a gombócokat a lábasba, és forgassuk át őket a vajas hagymán, hogy minden oldalukon átsüljenek.
- Öntsük fel annyi vízzel a lábast, hogy ellepje a gombócokat. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. Főzzük lassú tűzön kb. 40-50 percig, amíg a gombócok megpuhulnak és a víz besűrűsödik egy könnyű szósszá.
- Tálaláskor kiszedhetjük a krumpligombócokat a lábasból, és a szósszal együtt tálalhatjuk őket, vagy a gombócokat külön tálba helyezhetjük, és a szószt külön kínálhatjuk.
- Tálaljuk a krumpligombócokat friss petrezselyemmel megszórva, és kísérhetjük őket tejföllel vagy más kedvenc szósszal. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com