Grízpuding

Krémes grízpuding

Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: könnyű

A grízpuding egy klasszikus, egyszerűen elkészíthető desszert, amely sokak gyermekkorát idézi fel. Ez a krémes, édes fogás tökéletes választás lehet desszertként egy hétvégi ebédhez vagy vacsorához, és számos ízesítési lehetőséget kínál, legyen szó gyümölcsről, csokoládéról vagy karamellről.

Grízpuding

Grízpuding

0.0 0 szavazat
Fogás: desszertKonyha: nemzetköziNehézség: könnyű
Adag

2

adag
Előkészítés

5

perc
Elkészítés

15

perc
Összesen

20

perc

Hozzávalók

  • 500 ml tej

  • 100 gramm búzadara

  • 50 gramm cukor

  • 1 csomag vaníliás cukor

  • 1 csipet

  • 1 darab tojás sárgája (opcionális)

  • citromhéj vagy narancshéj az ízesítéshez

  • vaj

Elkészítés

  • Egy közepes méretű lábasban melegítsük fel a tejet a cukorral, a vaníliás cukorral (vagy vanília kivonattal), egy csipet sóval és az opcionális citromhéjjal vagy narancshéjjal együtt. Vigyázzunk, hogy a tej ne forrjon fel teljesen.
  • Amikor a tej már majdnem forr, szórjuk bele fokozatosan a grízt, közben folyamatosan kevergetve, hogy ne csomósodjon. Csökkentsük a hőfokot, és főzzük kis lángon 5-10 percig, amíg a gríz meg nem sűrűsödik, és krémes állagú nem lesz.
  • Ha használunk tojássárgáját, egy kis tálban keverjük el a sárgáját egy kevés tejjel, majd óvatosan keverjük a grízes keverékhez, hogy ne aludjon meg. Főzzük még 1-2 percig, folyamatosan kevergetve.
  • Vegyük le a tűzről, és távolítsuk el a citromhéjat vagy narancshéjat, ha használtunk. Öntsük a grízpudingot előre kivajazott tálakba vagy formákba.
  • Hagyjuk hűlni szobahőmérsékleten, majd tegyük a hűtőbe legalább 1 órára, hogy teljesen megdermedjen.
  • Tálalás előtt díszíthetjük friss gyümölcsökkel, gyümölcsszószal, vagy akár egy kevés porcukorral és fahéjjal. Jó étvágyat kívánunk!

Fotó: canva.com