A citromhabos négerkocka egy könnyed és frissítő desszert, ami a citrom jellegzetes ízének és lágy habos állagának köszönhetően a nyári időkben is remek választás.
Citromhabos négerkocka
Adag
4
adagElőkészítés
20
percElkészítés
50
percÖsszesen
1
óra10
percHozzávalók
- A tésztához:
150 gramm 150 liszt
150 gramm 150 cukor
50 gramm 50 kakaópor
1 teáskanál 1 sütőpor
1 csipet 1 só
100 gramm 100 vaj
3 darab 3 tojás
1 teáskanál 1 vanília kivonat
- A citromkrémhez:
4 darab 4 tojás sárgája
150 gramm 150 cukor
2 darab 2 citrom reszelt héja és leve
100 gramm 100 vaj, hidegen vágva kockákra
- A csokoládémázhoz:
150 gramm 150 cukor
1 dl 1 tej
150 gramm 150 margarin
2 evőkanál 2 kakaópor
Elkészítés
- Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Készítsünk elő egy 20×20 cm-es sütőformát, és béleljük ki sütőpapírral.
- A tésztához egy tálban keverjük össze a lisztet, cukrot, kakaóport, sütőport és sót.
- Adjuk hozzá az olvasztott vajat, tojásokat és vanília kivonatot. Keverjük össze alaposan, amíg sima tésztát kapunk.
- Öntsük a tésztát a sütőformába, és egyengessük el.
- Süssük a tésztát előmelegített sütőben 25-30 percig, vagy amíg a tészta megsül és a teteje enyhén megszilárdul.
- Közben elkészítjük a citromkrémet. Egy lábasban keverjük össze a tojássárgákat, cukrot, citromhéjat és citromlevet.
- Forraljuk fel a keveréket közepes hőfokon, majd vegyük le a lábast a tűzről.
- Adjuk hozzá a hideg vaj kockákat, és keverjük addig, amíg a vaj elolvad és a krém simává válik.
- A csokoládéméz hozzávalóit kis lángon felforraljuk.
- Amikor a tészta kész, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kihűlni.
- Vágjuk fel a kihűlt tésztát kockákra, majd tálaljuk a citromkrémmel, a tetejét öntsük le a csokoládé öntettel. Jó étvágyat kívánunk!
Megjegyzések
- Tipp: Lehet a csokoládé máz alá baracklekvárt is tenni.
Fotó: canva.com