A knédli egy hagyományos köret, amely különösen jól illik pörköltekhez és szaftos húsételekhez. Ez a puha, gőzölt tészta variálható számos ízesítéssel, de a klasszikus verzió egyszerű.
Knédli
Fogás: köretKonyha: csehNehézség: közepes
Adag
4
adagElőkészítés
30
percElkészítés
30
percPihentetési idő
40
percÖsszesen
1
óra40
percHozzávalók
500 gramm liszt
200 ml tej
25 gramm friss élesztő
1 teáskanál cukor
1 teáskanál só
2 darab tojás
50 gramm vaj
Elkészítés
- A tejet langyosítsuk meg, majd keverjük el benne a cukrot és morzsoljuk bele az élesztőt. Hagyjuk állni 5-10 percig, amíg az élesztő elkezd habzani.
- Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet és a sót. Készítsünk egy mélyedést a közepén, és öntsük bele az élesztős tejet, az olvasztott vajat és a tojásokat. Gyúrjuk össze alaposan, amíg sima, rugalmas tésztát nem kapunk. Ha szükséges, adjunk hozzá még egy kis lisztet vagy tejet az állag beállításához.
- Fedjük le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk kelni meleg helyen körülbelül 30 percig, vagy amíg duplájára nő.
- Amikor a tészta megkelt, gyúrjuk át újra, majd formázzunk belőle kisebb gombócokat. Egy nagy fazékban forraljunk fel vizet, és egy csipet sót adjunk hozzá.
- A gombócokat óvatosan helyezzük a forrásban lévő vízbe, és főzzük őket körülbelül 15-20 percig, amíg feljönnek a víz felszínére és megpuhulnak.
- Egy lyukacsos kanállal emeljük ki őket a vízből. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com