A képviselőfánkot mindig nagy rajongótábor vette körül, ami nem is csoda, hiszen könnyű tésztája és vanília krémes belseje csodálatosan illeszkedik egymáshoz. Ha feldobnánk az ebéd utáni desszerteket, tegyük ezt az asztalra.
Képviselőfánk
Fogás: desszertKonyha: franciaNehézség: közepes
Adag
10
adagElőkészítés
20
percElkészítés
50
percÖsszesen
1
óra10
percHozzávalók
- A tésztához:
1,5 dl olaj
1,5 dl víz
150 gramm liszt
4 darab tojás
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
- A krémhez:
4 dl tej
4 evőkanál liszt
0,5 csomag vaníliás cukor
6 darab tojás
6 evőkanál cukor
3 dl tejszín
1 tasak habfixáló
Elkészítés
- Egy lábasban a vaníliás cukrot, az olajat, a vizet és a sót felforraljuk, majd levéve a tűzhelyről hozzáadjuk a szitált lisztet. Visszatesszük a tűzhelyre és folyamatosan kevergetjük, ameddig össze nem áll a tészta.
- Ezután levesszük a tűzhelyről, ha kicsit lehűlt, folyamatosan kevergetve hozzáadjuk a tojásokat és összekeverjük.
- Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és egy habzsák segítségével tegyük bele a tésztákat. 200 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük. Ne nyitogassuk a sütő ajtaját, mert a tészta összeesik!
- Ameddig elkészül és kihűl a tésztánk, keverjük össze a krémet. Szétválasztjuk a 6 darab tojást, majd a fehérjét cukorral, vízgőz felett habosra verjük.
- A sárgáját liszttel keverjük habosra. A tejet és a vaníliás cukrot felforraljuk, majd hozzáadjuk a tojássárgás masszához és addig főzzük, ameddig nem kapunk egy sűrű krémet.
- A fehérjét ezután adjuk hozzá. A habtejszínt összekeverjük a cukor maradék felével.
- A tészták ha kihűltek, kettévágjuk őket. Töltsük meg a krémmel, ehhez is használhatjuk a habzsákot, hogy még szebb legyen. A tetejére menjen a habos massza, majd a teteje.
- Szórjuk meg porcukorral és tálalhatjuk is. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com