A Khachapuri egy hagyományos grúz étel, amely egyfajta sajtos, töltött kenyér. A tészta puha és rugalmas, a töltelék pedig gazdag és krémes, így ez az étel igazi ízkavalkádot kínál a grúz gasztronómia kedvelőinek.
Khachapuri
Fogás: főételKonyha: grúzNehézség: közepes
Adag
4
adagElőkészítés
30
percElkészítés
30
percKelesztési idő
1
óraÖsszesen
2
óraHozzávalók
- A tésztához:
500 gramm liszt
1 csomag élesztő
1 teáskanál cukor
1 teáskanál só
250 ml langyos tej
50 ml olívaolaj
- A töltelékhez:
300 gramm mozzarella sajt
150 gramm feta sajt
2 darab tojás
100 gramm vaj
200 gramm görög joghurt
1 gerezd fokhagyma
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
Elkészítés
- Először készítsük el a tésztát. Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, az élesztőt, a cukrot és a sót. Öntsük hozzá a langyos tejet és az olívaolajat, majd gyúrjuk össze, amíg egy lágy, rugalmas tésztát kapunk. Fedjük le és hagyjuk kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a tészta duplájára dagad.
- Közben készítsük el a tölteléket. Egy tálban keverjük össze a reszelt mozzarella sajtot, a fetát, a tojásokat, az olvasztott vajat, a görög joghurtot vagy tejfölt, valamint az apróra vágott fokhagymát. Ízesítsük sóval és frissen őrölt fekete borssal ízlés szerint.
- Amikor a tészta megkelt, osszuk négy egyforma részre. Egyenként nyújtsuk ki őket nagyjából téglalap alakúra.
- Kanalazzunk a tészta közepére egy negyed résznyi tölteléket. Hajtsuk a tészta széleit a töltelékre, majd tekerjük fel az egészet egy kicsit, hogy kialakuljon a hajó alakú khachapuri.
- Helyezzük a kész khachapurikat sütőpapírral bélelt tepsire, és süssük előmelegített sütőben 200 fokon kb. 20-25 percig, amíg a tészta aranybarnára sül.
- Tálaláskor szórjuk meg frissen vágott korianderrel vagy petrezselyemmel, és tálaljuk azonnal, amíg még melegen és a sajt krémesen olvadós. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com