Khachapuri

Khachapuri

Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: közepes

A Khachapuri egy hagyományos grúz étel, amely egyfajta sajtos, töltött kenyér. A tészta puha és rugalmas, a töltelék pedig gazdag és krémes, így ez az étel igazi ízkavalkádot kínál a grúz gasztronómia kedvelőinek.

Khachapuri

Khachapuri

0.0 0 szavazat
Fogás: főételKonyha: grúzNehézség: közepes
Adag

4

adag
Előkészítés

30

perc
Elkészítés

30

perc
Kelesztési idő

1

óra 
Összesen

2

óra 

Hozzávalók

  • A tésztához:
  • 500 gramm liszt

  • 1 csomag élesztő

  • 1 teáskanál cukor

  • 1 teáskanál

  • 250 ml langyos tej

  • 50 ml olívaolaj

  • A töltelékhez:
  • 300 gramm mozzarella sajt

  • 150 gramm feta sajt

  • 2 darab tojás

  • 100 gramm vaj

  • 200 gramm görög joghurt

  • 1 gerezd fokhagyma

  • só ízlés szerint

  • bors ízlés szerint

Elkészítés

  • Először készítsük el a tésztát. Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, az élesztőt, a cukrot és a sót. Öntsük hozzá a langyos tejet és az olívaolajat, majd gyúrjuk össze, amíg egy lágy, rugalmas tésztát kapunk. Fedjük le és hagyjuk kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a tészta duplájára dagad.
  • Közben készítsük el a tölteléket. Egy tálban keverjük össze a reszelt mozzarella sajtot, a fetát, a tojásokat, az olvasztott vajat, a görög joghurtot vagy tejfölt, valamint az apróra vágott fokhagymát. Ízesítsük sóval és frissen őrölt fekete borssal ízlés szerint.
  • Amikor a tészta megkelt, osszuk négy egyforma részre. Egyenként nyújtsuk ki őket nagyjából téglalap alakúra.
  • Kanalazzunk a tészta közepére egy negyed résznyi tölteléket. Hajtsuk a tészta széleit a töltelékre, majd tekerjük fel az egészet egy kicsit, hogy kialakuljon a hajó alakú khachapuri.
  • Helyezzük a kész khachapurikat sütőpapírral bélelt tepsire, és süssük előmelegített sütőben 200 fokon kb. 20-25 percig, amíg a tészta aranybarnára sül.
  • Tálaláskor szórjuk meg frissen vágott korianderrel vagy petrezselyemmel, és tálaljuk azonnal, amíg még melegen és a sajt krémesen olvadós. Jó étvágyat kívánunk!

Fotó: canva.com