Kelbimbó főzelék

A legfinomabb kelbimbó főzelék

Elkészítési idő: 50 perc Nehézség: könnyű

A kelbimbó főzelék egy finom, gazdag főzelék, ha kedveled a zöldséges főzelékeket, ezt nem érdemes kihagyni. Az elkészítése egyáltalán nem nehéz, így gyorsan valami finomat tehetünk az asztalra!

Kelbimbó főzelék

Kelbimbó főzelék

0.0 0 szavazat
Fogás: főételKonyha: nemzetköziNehézség: könnyű
Adag

4

adag
Előkészítés

10

perc
Elkészítés

40

perc
Összesen

50

perc

Hozzávalók

  • 500 gramm kelbimbó

  • 1 fej vöröshagyma

  • 2 evőkanál olaj vagy vaj

  • 2 evőkanál liszt

  • 500 ml tej

  • 250 ml zöldségalaplé

  • só ízlés szerint

  • frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

  • 1 evőkanál vaj a tetejére (opcionális)

Elkészítés

  • A kelbimbókat alaposan mossuk meg, majd vágjuk le a végeiket és távolítsuk el a külső, rosszabb állapotú leveleket.
  • Egy lábasban forraljunk fel vizet, adjunk hozzá sót, majd főzzük benne a kelbimbókat kb. 5-7 percig, amíg kissé megpuhulnak. Ne főzzük túl puhára, mert a főzelékben még tovább főnek.
  • Közben egy másik lábasban hevítsünk fel olajat vagy vajat közepes hőmérsékleten. Adjuk hozzá a finomra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.
  • Szórjuk rá a lisztet, majd keverjük át alaposan, hogy a liszt és a vaj keveredjenek.
  • Lassan kezdjük el önteni a tejet a lisztes-vajas alapra, miközben folyamatosan keverjük, hogy elkerüljük a csomók kialakulását.
  • Adjuk hozzá a zöldség alaplevet is, majd főzzük kis lángon, míg a mártás sűrűsödni kezd.
  • Vegyük le a lábast a tűzhelyről, és botmixerrel pürésítsük a mártást, hogy sima, selymes állagú legyen.
  • Tegyük vissza a lábost a tűzhelyre, majd adjuk hozzá a főtt kelbimbókat. Főzzük közepes lángon további 10-15 percig, amíg a kelbimbók teljesen megpuhulnak és ízek összeérnek.
  • Ízesítsük sóval és frissen őrölt fekete borssal ízlés szerint.
  • Opcionálisan a tetejére tehetünk még 1 evőkanál vajat, ami még krémesebbé teszi a főzeléket.
  • Tálaljuk melegen, akár pirított kenyérrel vagy köretként húsokhoz. Jó étvágyat kívánunk!

Fotó: canva.com