A kelbimbó főzelék egy finom, gazdag főzelék, ha kedveled a zöldséges főzelékeket, ezt nem érdemes kihagyni. Az elkészítése egyáltalán nem nehéz, így gyorsan valami finomat tehetünk az asztalra!
Kelbimbó főzelék
Fogás: főételKonyha: nemzetköziNehézség: könnyű
Adag
4
adagElőkészítés
10
percElkészítés
40
percÖsszesen
50
percHozzávalók
500 gramm kelbimbó
1 fej vöröshagyma
2 evőkanál olaj vagy vaj
2 evőkanál liszt
500 ml tej
250 ml zöldségalaplé
só ízlés szerint
frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
1 evőkanál vaj a tetejére (opcionális)
Elkészítés
- A kelbimbókat alaposan mossuk meg, majd vágjuk le a végeiket és távolítsuk el a külső, rosszabb állapotú leveleket.
- Egy lábasban forraljunk fel vizet, adjunk hozzá sót, majd főzzük benne a kelbimbókat kb. 5-7 percig, amíg kissé megpuhulnak. Ne főzzük túl puhára, mert a főzelékben még tovább főnek.
- Közben egy másik lábasban hevítsünk fel olajat vagy vajat közepes hőmérsékleten. Adjuk hozzá a finomra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.
- Szórjuk rá a lisztet, majd keverjük át alaposan, hogy a liszt és a vaj keveredjenek.
- Lassan kezdjük el önteni a tejet a lisztes-vajas alapra, miközben folyamatosan keverjük, hogy elkerüljük a csomók kialakulását.
- Adjuk hozzá a zöldség alaplevet is, majd főzzük kis lángon, míg a mártás sűrűsödni kezd.
- Vegyük le a lábast a tűzhelyről, és botmixerrel pürésítsük a mártást, hogy sima, selymes állagú legyen.
- Tegyük vissza a lábost a tűzhelyre, majd adjuk hozzá a főtt kelbimbókat. Főzzük közepes lángon további 10-15 percig, amíg a kelbimbók teljesen megpuhulnak és ízek összeérnek.
- Ízesítsük sóval és frissen őrölt fekete borssal ízlés szerint.
- Opcionálisan a tetejére tehetünk még 1 evőkanál vajat, ami még krémesebbé teszi a főzeléket.
- Tálaljuk melegen, akár pirított kenyérrel vagy köretként húsokhoz. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com