A karfiolkrokett egy ízletes és különleges fogás, amely ideális választás lehet vendégváró falatkának, előételnek vagy akár főétel kísérőjeként. A karfiol finom és könnyed állaga párosul a ropogós bundával, amelyet könnyű elkészíteni otthon.

Karfiolkrokett
Fogás: köretKonyha: nemzetköziNehézség: közepes
Adag
4
adagElőkészítés
20
percElkészítés
50
percÖsszesen
1
óra10
percHozzávalók
1 darab karfiol
2 darab burgonya
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
100 gramm sajt
2 daran tojás
100 gramm zsemlemorzsa
50 gramm liszt
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
Elkészítés
- Mossuk meg a karfiolt, majd szedjük rózsáira. Hámozzuk meg a burgonyát, majd vágjuk kisebb darabokra.
- Egy nagy fazékban forraljunk fel sós vizet, majd adjuk hozzá a karfiolt és a burgonyát. Főzzük kb. 15-20 percig, vagy amíg a zöldségek megpuhulnak.
- Amikor a zöldségek megfőttek, szűrjük le őket, majd törjük pépesre villával vagy botmixerrel.
- Egy serpenyőben hevítsünk fel egy kevés olajat közepes lángon. Pirítsuk meg benne az apróra vágott vöröshagymát és zúzott fokhagymát pár percig, amíg aranyszínűek lesznek.
- Adjuk hozzá a pépesre tört karfiol-burgonya keveréket a serpenyőhöz, és folytassuk a főzést még 3-4 percig, hogy a felesleges nedvesség elpárologjon.
- Vegyük le a tűzről, majd adjuk hozzá a finomra vágott petrezselymet és reszelt sajtot. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
- Hagyjuk kihűlni a masszát, majd formázzunk belőle kroketteket.
- Készítsünk három külön tálkát: az egyikbe tegyük a lisztet, a másikba verjük fel a tojásokat, a harmadikba pedig szórjuk bele a zsemlemorzsát.
- Forgassuk meg a kroketteket először lisztben, majd a tojásban, végül a zsemlemorzsában.
- Egy nagy serpenyőben hevítsünk fel bő olajat közepes lángon. Süssük a kroketteket aranybarnára mindkét oldalukon.
- Ha elkészültek, szedjük ki őket papírtörlőre, hogy lecsöpögjön róluk a felesleges olaj.
- Tálaljuk azonnal, friss salátával vagy mártogatóssal kísérve. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com