Ikeás húsgolyó

Ikeás svéd húsgolyó házilag

Elkészítési idő: 55 perc Nehézség: közepes

Az ikeás húsgolyót, vagyis a svéd étel sokan ismerhetjük és kedvelhetjük. Nem csak az áruházakban lehet hozzájutni, otthon is előállíthatjuk, ráadásul egyáltalán nem bonyolult! Az igazi hangulatot úgy hozhatjuk el saját konyhánkba, ha elkészítjük mellé az ismert barna mártást is.

Ikeás svéd húsgolyó

0 0 szavazat
Fogás: húsételKonyha: svédNehézség: közepes
Adag

4

adag
Előkészítés

25

perc
Elkészítés

30

perc
Összesen

55

perc

Hozzávalók

  • 50 dkg sertés darálthús vagy marhahús

  • 1 darab tojás

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 1 fej vöröshagyma

  • 50 gramm vaj

  • 2 dl főzőtejszín

  • 1 evőkanál mustár

  • 50 gramm zsemlemorzsa

  • só ízlés szerint

  • bors ízlés szerint

  • szerecsendió ízlés szerint

  • A barna mártáshoz:
  • 2 evőkanál liszt

  • 4 dl alaplé/húsleves

  • 1 teáskanál vaj

Elkészítés

  • A húst keverjük össze a morzsával és a kockákra vágott hagymával, zúzott fokhagymával és a tojással, majd öntsük hozzá a tejszínt.
  • Adjuk hozzá a mustárt és a fűszereket, majd az egész masszát dolgozzuk össze.
    Vizes kézzel a masszából formázzunk tetszőleges, de azonos méretű golyókat.
  • Olvasszuk fel a vajat, majd többször átforgatva süssük meg rajta a húsgolyókat, figyeljünk rá, hogy inkább több részletben süssük ki a húsgolyókat, ne zsúfolva legyenek a serpenyőben.
  • Ha elkészült, szedjük ki őket. A serpenyőben amit használtunk olvasszunk újra vajat vagy margarint, majd adjuk hozzá a lisztet.
  • Ha már világos barna színt vett fel, öntsük hozzá az alaplevet/húslevest és forraljuk fel együtt.
  • Ha a szósz felvette a krémes, sűrű állagot akkor rakjuk vissza a húsgolyókat és süssük össze.
  • Krumplipürével, hasábburgonyával vagy számunkra tetszőleges körettel tálaljuk, mellé lehet még áfonya lekvárt kínálni. Jó étvágyat kívánunk!

Fotó: canva.com