A hólabda, másik nevén a kozáksapka remek választás főleg a téli, adventi időszakban. Igazi krémes, csokoládés-kókuszos sütemény.
Hólabda (kozáksapka)
Fogás: desszertKonyha: magyarNehézség: közepes
Adag
4
adagElőkészítés
10
percElkészítés
40
percÖsszesen
50
percHozzávalók
- A tésztához:
3 darab tojás
10 dkg finomliszt
2 teáskanál sütőpor
1 evőkanál kakaó
1 csipet só
6 dkg porcukor
3 evőkanál tej
- A krémhez:
1 dl tej
1 evőkanál liszt
5 dkg margarin
5 dkg porcukor
1 teáskanál rumaroma
- A forgatáshoz:
1 csomag kókuszreszelék
- A csokimázhoz:
5 dkg étcsokoládé
1 teáskanál margarin
Elkészítés
- Feltörjük a tojásokat és szétválasztjuk a fehérjét és a sárgáját. A tojássárgákat jól kikeverjük a porcukorral (addig, amíg fehéres nem lesz).
- A lisztbe belekeverjük a sütőport, a csipet sót és a kakaót.
- A kikevert tojássárgáját összekeverjük a tejjel, aztán a lisztkeverékkel.
- A tojásfehérjéket kemény habbá verjük.
- A tepsit sütőpapírral béleljük, majd a tésztát előmelegített sütőben 170-180 fokon kb. 20-25 perc alatt megsütjük.
- Ez idő alatt elkészítjük a krémet. A tejet és a lisztet szépen, csomómentesen elkeverjük, illetve folyamatos kevergetés mellett krémmé főzzük. Ezután hagyjuk kihűlni.
- A margarint és a porcukrot jól kikeverjük, végül a már kihűlt krémhez adjuk. A rumaromával ízesítjük, aztán robotgéppel habosra keverjük.
- Miután a tészta átsült és kihűlt, pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk, s vízszintesen félbevágjuk őket. Ezeket krémmel összeragasztjuk. Az oldalára is kenjünk krémet, mielőtt a kókuszreszelékbe forgatjuk.
- Vízgőz felett megolvasztjuk a margarint és a csokoládét. Kiskanállal a sütikre tetejére kenjük. Érdemes hűteni, hogy szépen megszikkadjon a csokoládé. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com