Hogyan befolyásolja az étel a fogadási viselkedést?

A sporttevékenység előtt vagy után elfogyasztott étel kulcsfontosságú része a teljesítmény javításának. Ugyanez vonatkozik a sportfogadás világára is, csak nem fizikai, hanem szellemi síkon. A profi játékosok régóta tudják ezt, gondoljunk csak Jamie Gold pókerjátékosra, aki áfonyát nassolt, miközben megnyerte a 2006-os World Series Of Pokert, a világ leghíresebb pókerversenyét.

Ha evésről van szó, talán ellentmondásosnak tűnik, de jobb lenne éhgyomorra játszani. Egy hollandiai egyetemen végzett tanulmányban arra jöttek rá, hogy az emberek éhesen jobb döntéseket hoznak, beleértve az olyan tevékenységeket is, mint a sportfogadás. A résztvevők korgó gyomorral jobban tudták értékelni az azonnali és hosszú távú jutalmakat. Az eredmény szembemegy azzal a közismert hiedelemmel, hogy éhesen, csak rossz döntések születnek.

Amit eszünk, az nemcsak a hangulatunkra lehet hatással, de megváltoztathatja a játékmódot is!

A játékosokról, fogadókról létezik egy olyan tévhit, hogy közben biztosan cukros üdítőket kortyolgatnak és csipszet majszolnak. De ez nincs így, bár a fogadás előtti étkezés sokak számára szükséges ahhoz, hogy a fogadás menetére tudjon fókuszálni, és ne a finom falatokra. De a legtöbb fogadó tudja, hogy az egészséges étkezés energiát ad a teljesítményhez, növeli a koncentrációt, és segít megelőzni a fáradtságot.

Miért fontos, hogy mit eszik egy sportfogadó?

Aki megeszik egy csomó édességet, az azonnal megtelik energiával, de rövid időn belül a fáradtságérzet is megjelenik. Egy fogadás kellős közepén, ez igazi hátrányt jelent.

Ugyanakkor miért érdekel valakit, aki egy adott játékra fogad, hogy mit ebédel egy játékos? Nos, ha tudnánk, hogy egy játékos olyan ételeket fogyaszt, amelyektől rendkívül koncentrált és gyors lesz, nem gondolnánk, hogy sokkal nagyobb esélye van a nyerésre? Ezért azok, akik különböző játékokra fogadnak, szeretik tudni, hogy mondjuk egy népszerű játékosnak, legyen az egy futballsztár vagy teniszező, milyen az étrendje stb. Ez egy újabb támpontot jelenthet, amely segít előre kitalálni, hogy ki kerülhet a legnagyobb eséllyel a csúcsra.

Mit együnk, ha a fogadás során nem bírjuk az éhséget?

Ahogy az elején írtjuk az áfonya szerepel a lista élén, mivel tele van antioxidánsokkal, különösen flavonoidokkal, amely serkenti az agyműködést. Elég egy reggeli áfonyás turmix, és máris jobb kognitív funkciókkal rendelkezünk 5 órával később, mint azok, akik hasonló italt fogyasztottak bogyók nélkül.

Egy másik szuper választás az avokádó. Magas a zsírtartalma – kalóriájának 77%-a zsírból származik –, de ez a jobbik fajta, amely jót tesz az agynak, javítja a memóriát. Legmagasabb fehérje és a legalacsonyabb cukortartalmának köszönhetően hosszabb ideig tart majd a jóllakottság érzése.

Ott vannak a zsíros és olajos halak is, amelyek rengeteg omega-3 zsírsavat tartalmaznak, amely szintén jót tesz a memóriának és szellemi teljesítménynek, amire a fogadás során a legnagyobb szükség van. Az emberi szervezet nem tudja előállítani ezeket az esszenciális zsírsavakat, ezért étrendünkön keresztül kell bevinni őket. Aki nem szereti a halat, az dióból is egészséges zsírhoz juthat. De ügyelni kell az adag méretére, mert a dió magas kalóriatartalmú. Kerülni kell a sót vagy cukrot tartalmazó dióféléket, mert a vércukorszint azonnali megemelkedése és gyors összeomlása megzavarja a koncentrációt. Végül pedig ott a brokkoli, amely létfontosságú szerepet játszik az izomszabályozásban, a memóriát és a figyelmet mérséklő rendszerekben. Akit pedig nem csábít, az fontolja meg a jó minőségű étcsokoládét, amivel nemcsak enyhe koffeint kapunk, de a magnézium fokozza a szerotonin termelést, így mindenképp feldobja a hangulatot és a lelkesedést, még egy kevésbé sikeres sportfogadást követően is!