A rétes nem az egyszerű és könnyen elkészíthető ételek között van, de mindenképpen megéri a ráfordított időt és energiát, hiszen fenséges íze miatt nem lehet kihagyni.
Rétes
Adag
8
adagElőkészítés
25
percElkészítés
30
percPihentetés
30
percÖsszesen
1
óra25
percHozzávalók
- A tésztához:
200 gramm 200 liszt
100 gramm 100 rétesliszt
2 dl 2 víz
1 csipet 1 só
2 darab 2 tojás
zsír
porcukor
- A töltelékhez:
50 dkg 50 túró
1 darab 1 citrom héja
2 darab 2 tojás
6 evőkanál 6 cukor
2 csomag 2 vaníliás cukor
3 evőkanál 3 zsemlemorzsa
só
Elkészítés
- A tészta elkészítéséhez a lisztet, a sót, a tojást és a vizet összekeverjük. Ebből dagasztunk tésztát, majd letakarva 30 percig pihentetjük.
- Amelyik felületen dolgozni fogunk a tésztával, terítsünk le terítőt és erre szórjunk lisztet.
- A kész tésztát kenjük meg zsiradékkel, majd rakjuk a terítő közepére. A tészta aljára, közepére nyúljunk és kézzel nagyon óvatosan kezdjük el kihúzni az asztal minden széle felé, külön. Akkor lesz jó, ha egy nagyon vékony tésztát kapunk és beteríti az asztalt.
- A túrós töltelékhez a túrót tegyük egy tálba, majd törjük össze és adjuk hozzá a sót, a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, a citrom héját és a morzsát is. Keverjük össze, ha elkészült, kenjük meg zsírral a vékony tésztánkat majd tegyük rá a tölteléket.
- Tekerjük fel a rétest, ehhez használjuk segítségül az asztalterítőt. Tegyük rá egy tepsire a tésztát.
- 1 egész felvert tojással kenjük meg a tetejét, majd 170 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük. Jó étvágyat kívánunk!
Megjegyzések
- Tipp: Porcukorral meghintve tálaljuk.
Fotó: canva.com