Rétes

Házi túrós rétes

Elkészítési idő: 1 óra 25 perc Nehézség: közepes

A rétes nem az egyszerű és könnyen elkészíthető ételek között van, de mindenképpen megéri a ráfordított időt és energiát, hiszen fenséges íze miatt nem lehet kihagyni.

Rétes

0.0 0 szavazat
Fogás: desszertKonyha: nemzetköziNehézség: közepes
Adag

8

adag
Előkészítés

25

perc
Elkészítés

30

perc
Pihentetés

30

perc
Összesen

1

óra 

25

perc

Hozzávalók

  • A tésztához:
  • 200 gramm liszt

  • 100 gramm rétesliszt

  • 2 dl víz

  • 1 csipet

  • 2 darab tojás

  • zsír

  • porcukor

  • A töltelékhez:
  • 50 dkg túró

  • 1 darab citrom héja

  • 2 darab tojás

  • 6 evőkanál cukor

  • 2 csomag vaníliás cukor

  • 3 evőkanál zsemlemorzsa

Elkészítés

  • A tészta elkészítéséhez a lisztet, a sót, a tojást és a vizet összekeverjük. Ebből dagasztunk tésztát, majd letakarva 30 percig pihentetjük.
  • Amelyik felületen dolgozni fogunk a tésztával, terítsünk le terítőt és erre szórjunk lisztet.
  • A kész tésztát kenjük meg zsiradékkel, majd rakjuk a terítő közepére. A tészta aljára, közepére nyúljunk és kézzel nagyon óvatosan kezdjük el kihúzni az asztal minden széle felé, külön. Akkor lesz jó, ha egy nagyon vékony tésztát kapunk és beteríti az asztalt.
  • A túrós töltelékhez a túrót tegyük egy tálba, majd törjük össze és adjuk hozzá a sót, a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, a citrom héját és a morzsát is. Keverjük össze, ha elkészült, kenjük meg zsírral a vékony tésztánkat majd tegyük rá a tölteléket.
  • Tekerjük fel a rétest, ehhez használjuk segítségül az asztalterítőt. Tegyük rá egy tepsire a tésztát.
  • 1 egész felvert tojással kenjük meg a tetejét, majd 170 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük. Jó étvágyat kívánunk!

Megjegyzések

  • Tipp: Porcukorral meghintve tálaljuk.

Fotó: canva.com