Gyros

Házi gyros pitában

Elkészítési idő: 3 óra 25 perc Nehézség: közepes

A gyros széles íz kombinációjának köszönhetően teret hódított majdnem az egész világon. Nem is csoda, hiszen nemcsak ízletes, hanem roppant laktató is tud lenni ez a szószos, mediterrán lakoma.

Gyros

Fogás: főételKonyha: nemzetköziNehézség: közepes
Adag

8

adag
Előkészítés

45

perc
Elkészítés

20

perc
Pihentetés

2

óra 

20

perc
Összesen

3

óra 

25

perc

Hozzávalók

  • A pitához:
  • 50 dkg 50 finomliszt

  • 2 csipet 2

  • 7 gramm 7 porélesztő

  • 300 ml 300 víz

  • 2 evőkanál 2 olaj

  • A húshoz:
  • 80 dkg 80 csirkemell

  • 1 evőkanál 1 oregánó

  • 4 evőkanál 4 olaj

  • 1 evőkanál 1 fokhagymapor

  • 1 teáskanál 1 római kömény

  • 1 teáskanál 1 paprika por

  • 2 teáskanál 2 kakukkfű

  • só ízlés szerint

  • bors ízlés szerint

  • A salátához:
  • 1 darab 1 kígyóuborka

  • 2 darab 2 paradicsom

  • 1 fej 1 lilahagyma

  • 8 darab 8 saláta levél

  • 1 fej 1 vöröskáposzta (opcionális)

  • Az öntethez:
  • 3 dl 3 joghurt (natúr)

  • 2 gerezd 2 fokhagyma

  • 0,5 darab 0,5 citrom leve

  • só ízlés szerint

Elkészítés

  • Első lépésként a pita összes hozzávalóját elkeverjük alaposan, ha összeállt a tészta akkor 8 egyenlő részre osztjuk, gombócokká gyúrjuk és így letakarva 1 óráig kelesztjük.
  • Ha megkelt, a tésztákat lisztezett felületen kinyújtjuk és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük őket (körülbelül 15 perc).
  • A húshoz a csirkemellet felvágjuk csíkokra, vagy kockára, ahogy mi szeretjük. Készítünk egy pácot: az olajat összekeverjük a fűszerekkel és a sóval, majd ebben alaposan megforgatjuk a húst. Érdemes ebben a pácban hagyni legalább 1 óráig.
  • Ezután forró serpenyőben kisütjük a húsokat.
  • A zöldségeket felaprítjuk és beletesszük egy tálba.
  • A joghurtot összekeverjük a fokhagymával, a sóval és hozzáadjuk a citrom levét, majd elkeverjük.
  • Tálaláskor a pitát megtöltjük a salátával, hússal és öntetet teszünk a tetejére. Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Fotó: canva.com