A gyros széles íz kombinációjának köszönhetően teret hódított majdnem az egész világon. Nem is csoda, hiszen nemcsak ízletes, hanem roppant laktató is tud lenni ez a szószos, mediterrán lakoma.
Adag
8
adagElőkészítés
45
percElkészítés
20
percPihentetés
2
óra20
percÖsszesen
3
óra25
percHozzávalók
- A pitához:
50 dkg finomliszt
2 csipet só
7 gramm porélesztő
300 ml víz
2 evőkanál olaj
- A húshoz:
80 dkg csirkemell
1 evőkanál oregánó
4 evőkanál olaj
1 evőkanál fokhagymapor
1 teáskanál római kömény
1 teáskanál paprika por
2 teáskanál kakukkfű
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
- A salátához:
1 darab kígyóuborka
2 darab paradicsom
1 fej lilahagyma
8 darab saláta levél
1 fej vöröskáposzta (opcionális)
- Az öntethez:
3 dl joghurt (natúr)
2 gerezd fokhagyma
0,5 darab citrom leve
só ízlés szerint
Elkészítés
- Első lépésként a pita összes hozzávalóját elkeverjük alaposan, ha összeállt a tészta akkor 8 egyenlő részre osztjuk, gombócokká gyúrjuk és így letakarva 1 óráig kelesztjük.
- Ha megkelt, a tésztákat lisztezett felületen kinyújtjuk és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük őket (körülbelül 15 perc).
- A húshoz a csirkemellet felvágjuk csíkokra, vagy kockára, ahogy mi szeretjük. Készítünk egy pácot: az olajat összekeverjük a fűszerekkel és a sóval, majd ebben alaposan megforgatjuk a húst. Érdemes ebben a pácban hagyni legalább 1 óráig.
- Ezután forró serpenyőben kisütjük a húsokat.
- A zöldségeket felaprítjuk és beletesszük egy tálba.
- A joghurtot összekeverjük a fokhagymával, a sóval és hozzáadjuk a citrom levét, majd elkeverjük.
- Tálaláskor a pitát megtöltjük a salátával, hússal és öntetet teszünk a tetejére. Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Fotó: canva.com