A gyros széles íz kombinációjának köszönhetően teret hódított majdnem az egész világon. Nem is csoda, hiszen nemcsak ízletes, hanem roppant laktató is tud lenni ez a szószos, mediterrán lakoma.
Gyros
Fogás: főételKonyha: nemzetköziNehézség: közepesAdag
8
adagElőkészítés
45
percElkészítés
20
percPihentetés
2
óra20
percÖsszesen
3
óra25
percHozzávalók
- A pitához:
50 dkg 50 finomliszt
2 csipet 2 só
7 gramm 7 porélesztő
300 ml 300 víz
2 evőkanál 2 olaj
- A húshoz:
80 dkg 80 csirkemell
1 evőkanál 1 oregánó
4 evőkanál 4 olaj
1 evőkanál 1 fokhagymapor
1 teáskanál 1 római kömény
1 teáskanál 1 paprika por
2 teáskanál 2 kakukkfű
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
- A salátához:
1 darab 1 kígyóuborka
2 darab 2 paradicsom
1 fej 1 lilahagyma
8 darab 8 saláta levél
1 fej 1 vöröskáposzta (opcionális)
- Az öntethez:
3 dl 3 joghurt (natúr)
2 gerezd 2 fokhagyma
0,5 darab 0,5 citrom leve
só ízlés szerint
Elkészítés
- Első lépésként a pita összes hozzávalóját elkeverjük alaposan, ha összeállt a tészta akkor 8 egyenlő részre osztjuk, gombócokká gyúrjuk és így letakarva 1 óráig kelesztjük.
- Ha megkelt, a tésztákat lisztezett felületen kinyújtjuk és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük őket (körülbelül 15 perc).
- A húshoz a csirkemellet felvágjuk csíkokra, vagy kockára, ahogy mi szeretjük. Készítünk egy pácot: az olajat összekeverjük a fűszerekkel és a sóval, majd ebben alaposan megforgatjuk a húst. Érdemes ebben a pácban hagyni legalább 1 óráig.
- Ezután forró serpenyőben kisütjük a húsokat.
- A zöldségeket felaprítjuk és beletesszük egy tálba.
- A joghurtot összekeverjük a fokhagymával, a sóval és hozzáadjuk a citrom levét, majd elkeverjük.
- Tálaláskor a pitát megtöltjük a salátával, hússal és öntetet teszünk a tetejére. Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Fotó: canva.com