A harcsapaprikás egy igazi magyar klasszikus, amely a hagyományos paprikás ízeket ötvözi a harcsa gazdag és selymes húsával. Ez a fogás különösen népszerű a Duna menti régiókban, ahol a friss harcsa könnyebben elérhető.
Harcsapaprikás
Fogás: főételKonyha: magyarNehézség: közepes
Adag
4
adagElőkészítés
20
percElkészítés
40
percÖsszesen
1
óraHozzávalók
800 gramm harcsafilé
2 fej hagyma
2 evőkanál olaj vagy zsír
2 evőkanál paprika por
1 teáskanál őrölt kömény
1 csipet csípős paprika por
2 dl tejföl
2 evőkanál liszt
1 dl fehérbor (opcionális)
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
Elkészítés
- Egy nagy serpenyőben vagy fazékban hevítsük fel az olajat vagy zsírt, és pároljuk meg benne az apróra vágott hagymát, amíg üveges nem lesz. Vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá a paprikaport, a köményt, és ha használunk, a csípős paprikaport is.
- Tegyük vissza a tűzhelyre, és adjuk hozzá a harcsadarabokat. Óvatosan forgassuk meg őket a fűszeres hagymában, majd sózzuk, borsozzuk, és adjuk hozzá a fokhagymát. Ha használunk, öntsük hozzá a fehérbort, és pároljuk fedő alatt körülbelül 20 percig, amíg a hal megpuhul.
- Egy kis tálban keverjük el a lisztet a tejföllel, majd adjuk a paprikáshoz, és főzzük még 5-10 percig, amíg a szósz besűrűsödik. Végül szórjuk meg apróra vágott petrezselyemmel. Jó étvágyat kívánunk!
Megjegyzések
- Tipp: A harcsapaprikást tálalhatjuk túrós csuszával vagy friss kenyérrel. A tejfölös habarástól a szósz krémes és gazdag lesz.
Fotó: canva.com