Székelykáposzta

Hagyományos székelykáposzta

Elkészítési idő: 1 óra 25 perc Nehézség: közepes

A székelykáposzta egy hagyományos magyar egytálétel, aminek neve nem a Székelyföldről származik, hanem a 19.századi író, Székely József után kapta, aki egy vendéglőben kérte ezt az ételt.

Székelykáposzta

Székelykáposzta

5.0 1 szavazat
Fogás: egytálételKonyha: magyarNehézség: közepes
Adag

4

adag
Előkészítés

15

perc
Elkészítés

1

óra 

10

perc
Összesen

1

óra 

25

perc

Hozzávalók

  • 2 gerezd gerezd fokhagyma

  • 5 dkg zsír

  • 5 dkg liszt

  • 1 fej vöröshagyma

  • 4 dl tejföl

  • 2 darab paprika

  • 70 dkg sertéslapocka

  • 1 darab paradicsom

  • 80 dkg savanyú káposzta

  • 1 evőkanál pirospaprika

  • só ízlés szerint

  • bors ízlés szerint

  • őrölt kömény ízlés szerint

Elkészítés

  • A húst felkockázzuk, majd feltesszük az olajon a fokhagymát és megpirítjuk. Megszórjuk a pirospaprikával és felöntjük vízzel.
  • Belerakjuk a húst is és ízesítjük, hozzáadjuk a paradicsomot, paprikát majd kis lángon pároljuk.
  • A káposztát alaposan átmossuk, kinyomkodjuk és hozzáadjuk a húshoz, elkeverjük, majd annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Addig főzzük, amíg megpuhulnak.
  • Behabarjuk tejföllel (a tejfölt kikeverjük a liszttel és 1 dl vízzel majd hozzáadunk a káposzta levéből, és elkeverjük) ezután ezt vissza öntjük a székelykáposztához, kicsit főzzük még. Ha elkészült, tálalhatjuk. Jó étvágyat kívánunk!

Fotó: canva.com