A székelykáposzta egy hagyományos magyar egytálétel, aminek neve nem a Székelyföldről származik, hanem a 19.századi író, Székely József után kapta, aki egy vendéglőben kérte ezt az ételt.

Székelykáposzta
Fogás: egytálételKonyha: magyarNehézség: közepes
Adag
4
adagElőkészítés
15
percElkészítés
1
óra10
percÖsszesen
1
óra25
percHozzávalók
2 gerezd gerezd fokhagyma
5 dkg zsír
5 dkg liszt
1 fej vöröshagyma
4 dl tejföl
2 darab paprika
70 dkg sertéslapocka
1 darab paradicsom
80 dkg savanyú káposzta
1 evőkanál pirospaprika
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
őrölt kömény ízlés szerint
Elkészítés
- A húst felkockázzuk, majd feltesszük az olajon a fokhagymát és megpirítjuk. Megszórjuk a pirospaprikával és felöntjük vízzel.
- Belerakjuk a húst is és ízesítjük, hozzáadjuk a paradicsomot, paprikát majd kis lángon pároljuk.
- A káposztát alaposan átmossuk, kinyomkodjuk és hozzáadjuk a húshoz, elkeverjük, majd annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Addig főzzük, amíg megpuhulnak.
- Behabarjuk tejföllel (a tejfölt kikeverjük a liszttel és 1 dl vízzel majd hozzáadunk a káposzta levéből, és elkeverjük) ezután ezt vissza öntjük a székelykáposztához, kicsit főzzük még. Ha elkészült, tálalhatjuk. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com