Rakott kelkáposzta

Hagyományos rakott kelkáposzta

Elkészítési idő: 55 perc Nehézség: közepes

A rakott kelkáposzta egy nagyon ízletes és tápláló főétel. Ha rajongunk a káposztás egytálételekért, ezt ne hagyjuk ki! Kiváló választás lehet ebédre vagy vacsorára, de akár baráti összejövetelekre is!

Rakott kelkáposzta

Rakott kelkáposzta

0.0 0 szavazat
Fogás: egytálételKonyha: nemzetköziNehézség: közepes
Adag

4

adag
Előkészítés

15

perc
Elkészítés

40

perc
Összesen

55

perc

Hozzávalók

  • 1 darab kelkáposzta

  • 500 gramm darált sertéshús

  • 1 fej vöröshagyma

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 1 bögre rizs

  • 2 evőkanál olívaolaj

  • 1 evőkanál pirospaprika

  • 1 teáskanál őrölt kömény

  • 2 darab tojás

  • 1 bögre tejföl

  • 1 bögre reszelt sajt

  • só ízlés szerint

Elkészítés

  • Először készítsük elő a kelkáposztát. Vágjuk le a torzsáját, majd válasszuk le a leveleket egyesével, és főzzük őket sós vízben, amíg puhák lesznek. Majd szűrjük le, és hagyjuk őket lehűlni.
  • Közben készítsük el a húsgombócokat. Egy tálban keverjük össze a darált sertéshúst, vöröshagymát, fokhagymát, rizst, olívaolajat, pirospaprikát, köményt és sót. Formázzunk gombócokat a masszából.
  • Egy nagy serpenyőben hevítsünk olívaolajat, majd pirítsuk meg benne a húsgombócokat minden oldalukon, hogy szép aranybarna külsőt kapjanak. Ezután vegyük le a tűzről, és tegyük félre.
  • Készítsük el a mártást. Egy tálban keverjük össze a tojásokat, tejfölt és reszelt sajtot.
  • A rakott kelkáposzta összeállításához egy sütőtálba rétegezzük a következőképpen: először helyezzünk el egy réteg kelkáposzta levelet az alján, majd erre jön egy réteg húsgombóc. Ismételjük meg ezt a rétegezést, amíg el nem fogy a kelkáposzta és a húsgombóc.
  • A tetejére öntsük rá a tejfölös mártást, majd szórjuk meg reszelt sajttal.
  • Tegyük a sütőtálat előmelegített sütőbe, és süssük 180 fokon körülbelül 30-40 percig, amíg a teteje aranybarnára pirul és a rétegek összeérnek.

Fotó: canva.com