Kenyérlángos

Hagyományos kenyérlángos

Elkészítési idő: 2 óra 25 perc Nehézség: közepes

A kenyérlángost szinte mindenhol más néven ismerik, de az biztos, hogy hatalmas népszerűségnek örvend, hiszen bármikor egy mennyei lakomát rendezhetünk ezzel az egyszerű, de annál finomabb étellel. A legízletesebb jó sok tejföllel és szalonnával.

Kenyérlángos

0 0 szavazat
Fogás: főételKonyha: magyarNehézség: közepes
Adag

6

adag
Előkészítés

40

perc
Elkészítés

25

perc
Kelesztés

1

óra 

20

perc
Összesen

2

óra 

25

perc

Hozzávalók

  • A tésztához:
  • 500 gramm 500 liszt

  • 1 dl 1 tej

  • 30 dkg 30 krumpli

  • 3 dkg 3 élesztő

  • 1 teáskanál 1

  • 0,5 dl 0,5 olaj

  • 300 ml 300 víz

  • A tetejére:
  • 1 fej 1 lilahagyma

  • 3 dl 3 tejföl

  • 20 dkg 20 szalonna

  • 200 gramm 200 reszelt trappista sajt

Elkészítés

  • Sós vízben feltesszük főni a meghámozott és kockákra vágott krumplit.
  • Ezidő alatt az élesztőt belemorzsoljuk a langyos, cukros tejben és félrerakva hagyjuk felfutni.
  • Ha kész a krumpli, a vizet leöntjük róla és összetörjük krumplinyomó segítségével.
  • A többi hozzávalót hozzáöntjük az élesztővel együtt és jól eldolgozzuk.
  • Letakarva 1-1,5 óráig kelni hagyjuk.
  • Ha letelt a kelesztési idő, kiöntjük a tésztát lisztezett felületre és kinyújtjuk.
  • Megkenjük a tetejét tejföllel, szórunk rá lila hagymát, szalonnát és sajtot.
  • 200 fokon előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük, addig ameddig meg nem pirul szépen a teteje! Jó étvágyat kívánunk!

Fotó: canva.com