Gravlax

Gravlax, avagy a skandináv pácolt lazac

Elkészítési idő: 3 óra 15 perc Nehézség: közepes

A gravlax egy hagyományos skandináv fogás, amely sózott és cukrozott lazacból készül, gyakran kaporral és egyéb fűszerekkel izesítve. Ez a különleges ételelőkészítési módszer nemcsak ízletes, hanem a lazacot is tartósabbá teszi.

Gravlax

Gravlax

0.0 0 szavazat
Fogás: főételKonyha: skandinávNehézség: közepes
Adag

4

adag
Előkészítés

3

óra 
Elkészítés

15

perc
Összesen

3

óra 

15

perc

Hozzávalók

  • 1 kilogramm lazacfilé

  • 100 kilogramm durva tengeri só

  • 100 gramm barna cukor

  • 2 evőkanál frissen őrölt fekete bors

  • 1 csokor friss kapor

Elkészítés

  • Keverjük össze a durva tengeri sót, a barna cukrot, az őrölt fekete borsot és a durvára vágott kaprot egy tálban.
  • Helyezzük a lazacfilét egy nagy műanyag zacskóba vagy alufóliába. Dörzsöljük be alaposan a só-cukor keverékkel az egész filét, ügyelve arra, hogy a keverék mindenhol érintkezzen a hússal.
  • Zárjuk le a zacskót vagy csomagoljuk be az alufóliába, és tegyük a hűtőbe legalább 3-4 órára, de az a legjobb ha 1-2 éjszakát így hagyjuk. Időnként forgassuk meg. Ezután fogyasztható.
  • A gravlaxot vékony szeletekre vágva tálalhatjuk, akár pirítóssal, friss kaporral és mustármártással kiegészítve. A pácolási idő alatt a só és a cukor “főzi” a halat, így az eredmény egy selymes, ízletes lazac lesz. Jó étvágyat kívánunk!

Fotó: canva.com