Gőzgombóc

Egyszerű mákos gőzgombóc

Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: közepes

A mákos gőzgombóc egy hagyományos desszert, amelyet puha tésztából és ízletes máktöltelékből készítenek. Ez a fogás különösen népszerű a hideg hónapokban, és tökéletes választás lehet egy meleg, otthoni desszerthez.

Gőzgombóc

Gőzgombóc

5.0 1 szavazat
Fogás: desszertKonyha: nemzetköziNehézség: közepes
Adag

4

adag
Előkészítés

30

perc
Elkészítés

30

perc
Összesen

1

óra 

Hozzávalók

  • A tésztához:
  • 500 gramm burgonya

  • 250 gramm finomliszt

  • 1 darab tojás

  • 1 csipet só

  • A töltelékhez:
  • 200 gramm mák

  • 100 gramm cukor

  • 1 teáskanál őrölt fahéj

Elkészítés

  • A tészta elkészítéséhez törjük össze a megfőtt burgonyát, majd keverjük hozzá a lisztet, a tojást és egy csipet sót. Gyúrjuk össze, amíg sima tésztát nem kapunk.
  • A töltelékhez keverjük össze a darált mákot, a cukrot és a fahéjat. A tésztából formázzunk kis gombócokat, nyomjunk egy mélyedést a közepükbe, töltse meg mákos keverékkel, majd zárjuk le őket.
  • Forraljunk fel vizet egy nagy fazékban, sózzuk meg, és óvatosan tegyük bele a gombócokat. Főzzük őket kb. 10 percig, amíg fel nem jönnek a víz tetejére. Tálaljuk a gőzgombócokat vajjal meglocsolva és porcukorral meghintve. Jó étvágyat kívánunk!

Fotó: canva.com