Gombócos káposzta

Töltött gombócos káposzta

Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: könnyű

A gombócos káposzta egy hagyományos, mégis különleges főétel. Tökéletes választás nagy családi ebédekre, ünnepi vacsorákhoz vagy akár hétköznapi ételként is.

Töltött gombócos káposzta

Töltött gombócos káposzta

0 0 szavazat
Fogás: főételKonyha: nemzetköziNehézség: könnyű
Adag

4

adag
Előkészítés

20

perc
Elkészítés

40

perc
Összesen

1

óra 

Hozzávalók

  • 1 fej káposzta

  • 500 gramm darált hús

  • 1 fej vöröshagyma

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 2 evőkanál rizs

  • 1 darab tojás

  • 1 evőkanál liszt

  • 1 teáskanál

  • 0,5 teáskanál őrölt fekete bors

  • 2 evőkanál olaj

  • 1 evőkanál pirospaprika

  • 2 dl paradicsomszósz

  • 2 dl húsleves vagy víz

  • só ízlés szerint

  • frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

  • tejföl a tálaláshoz

Elkészítés

  • A káposztát vágjuk vékony csíkokra, majd forraljunk fel egy lábos vizet és blansírozzuk a káposztát benne kb. 5 percig. Majd szűrjük le és tegyük félre.
  • Egy tálban keverjük össze a darált húst, finomra vágott vöröshagymát, zúzott fokhagymát, rizst, tojást, lisztet, sót és fekete borsot.
  • Formázzunk a masszából gombócokat, és tegyük őket egy tányérra.
  • Egy nagy lábasban hevítsünk fel olajat közepes hőmérsékleten. Adjuk hozzá a pirospaprikát, majd keverjük össze az olajjal.
  • Tegyük a gombócokat a lábasba, és pirítsuk meg minden oldalukat, amíg aranybarnák lesznek.
  • Öntsük hozzá a paradicsomszószt és a húslevest vagy vizet. Fedjük le a lábast, majd főzzük a gombócokat és a szószt kb. 30 percig, amíg a gombócok megpuhulnak és az ízek összeérnek.
  • Ízesítsük sóval és frissen őrölt fekete borssal ízlés szerint.
  • Tálaláskor helyezzünk a tányérra egy adag gombócos káposztát, majd locsoljuk meg a tetejét a főzőlével és adjunk hozzá tejfölt. Jó étvágyat kívánunk!

Fotó: canva.com