A gombócos káposzta egy hagyományos, mégis különleges főétel. Tökéletes választás nagy családi ebédekre, ünnepi vacsorákhoz vagy akár hétköznapi ételként is.
Töltött gombócos káposzta
Adag
4
adagElőkészítés
20
percElkészítés
40
percÖsszesen
1
óraHozzávalók
1 fej 1 káposzta
500 gramm 500 darált hús
1 fej 1 vöröshagyma
2 gerezd 2 fokhagyma
2 evőkanál 2 rizs
1 darab 1 tojás
1 evőkanál 1 liszt
1 teáskanál 1 só
0,5 teáskanál 0,5 őrölt fekete bors
2 evőkanál 2 olaj
1 evőkanál 1 pirospaprika
2 dl 2 paradicsomszósz
2 dl 2 húsleves vagy víz
só ízlés szerint
frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
tejföl a tálaláshoz
Elkészítés
- A káposztát vágjuk vékony csíkokra, majd forraljunk fel egy lábos vizet és blansírozzuk a káposztát benne kb. 5 percig. Majd szűrjük le és tegyük félre.
- Egy tálban keverjük össze a darált húst, finomra vágott vöröshagymát, zúzott fokhagymát, rizst, tojást, lisztet, sót és fekete borsot.
- Formázzunk a masszából gombócokat, és tegyük őket egy tányérra.
- Egy nagy lábasban hevítsünk fel olajat közepes hőmérsékleten. Adjuk hozzá a pirospaprikát, majd keverjük össze az olajjal.
- Tegyük a gombócokat a lábasba, és pirítsuk meg minden oldalukat, amíg aranybarnák lesznek.
- Öntsük hozzá a paradicsomszószt és a húslevest vagy vizet. Fedjük le a lábast, majd főzzük a gombócokat és a szószt kb. 30 percig, amíg a gombócok megpuhulnak és az ízek összeérnek.
- Ízesítsük sóval és frissen őrölt fekete borssal ízlés szerint.
- Tálaláskor helyezzünk a tányérra egy adag gombócos káposztát, majd locsoljuk meg a tetejét a főzőlével és adjunk hozzá tejfölt. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com