A gombapörkölt egy igazi klasszikus, ami bármikor jól tud esni az embernek. Elkészítése nem olyan bonyolult, mint elsőre gondolnánk, a végeredmény pedig szaftos és nagyon ízletes!
Tejfölös gombapörkölt
Adag
4
adagElőkészítés
30
percElkészítés
1
óraÖsszesen
1
óra30
percHozzávalók
500 gramm 500 friss gomba
1 darab 1 vöröshagyma
2 gerezd 2 fokhagyma
2 evőkanál 2 olaj vagy zsír
2 evőkanál 2 liszt
2 evőkanál 2 pirospaprika
2 dl 2 zöldségalaplé vagy víz
1 dl 1 tejföl
só ízlés szerint
frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
Elkészítés
- Egy lábasban hevítsük fel az olajat vagy zsírt közepes hőmérsékleten. Adjuk hozzá a finomra vágott vöröshagymát, és pirítsuk meg, amíg üveges lesz.
- Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, majd keverjük össze 1 percig.
- Tegyük hozzá a gombaszeleteket, és pirítsuk őket közepes lángon, amíg a gombák megpuhulnak és a levük elpárolog.
- Szórjuk rá a lisztet és a pirospaprikát, majd keverjük össze, hogy a gombák egyenletesen bevonódjanak.
- Sőzzuk a gombákat néhány percig, hogy a liszt és a pirospaprika megpiruljon és kiadja az aromáját.
- Öntsük hozzá a zöldség alaplevet vagy vizet, majd keverjük össze alaposan. Fedjük le a lábast, és főzzük a gombákat kb. 30 percig, amíg megpuhulnak és a pörkölt szaftossá válik.
- Vegyük le a lábast a tűzhelyről, majd keverjük hozzá a tejfölt. Ízesítsük sóval és frissen őrölt fekete borssal ízlés szerint. Keverjük alaposan össze.
- Tálalás előtt szórjuk meg friss petrezselyemmel vagy snidlinggel. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com