A gombaleves egy ízletes, könnyű előétel, ami a meleg és hideg napokra is jó választás lehet! Ha rajongunk a gombákért, ez a receptet nem lehet kihagyni!
Gombaleves
Fogás: levesKonyha: nemzetköziNehézség: könnyű
Adag
4
adagElőkészítés
20
percElkészítés
40
percÖsszesen
1
óraHozzávalók
500 gramm friss gomba (champignon vagy csiperke)
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál vaj
2 evőkanál liszt
1 liter zöldségalaplé vagy húsleves
200 ml tejszín
só ízlés szerint
frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
petrezselyemzöld vagy snidling a díszítéshez
Elkészítés
- Egy nagy serpenyőben olvasszuk fel a vajat közepes hőmérsékleten. Adjuk hozzá az aprított vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, majd pirítsuk üvegesre.
- Adjuk hozzá a felszeletelt gombát, majd pirítsuk addig, amíg a gomba megpuhul és levet enged.
- Szórjuk rá a lisztet a gombára, majd keverjük össze, hogy a liszt bevonja a gombát.
- Öntsük hozzá a zöldség alaplevet vagy húslevest a serpenyőbe, majd keverjük össze alaposan. Főzzük, ameddig elkezd felforrni, majd csökkentsük a hőmérsékletet, és főzzük további 15-20 percig, amíg a leves besűrűsödik és az ízek összeérnek.
- Vegyük le a tűzről, majd használjunk botmixert vagy turmixgépet, hogy sima állagú krémes levest kapjunk. Ha szeretnénk, a leves egy részét hagyhatjuk egészben a gombaszeletekkel.
- Visszatérítjük a levest a tűzhelyre, és közepes hőmérsékleten melegítjük. Adjuk hozzá a tejszínt, majd fűszerezzük sóval és frissen őrölt fekete borssal ízlés szerint. Keverjük össze és főzzük további 5 percig.
- Tálaljuk a gomba levest melegen, petrezselyemzölddel vagy snidlinggel megszórva. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com