Gombaleves

Egyszerű gombaleves

Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: könnyű

A gombaleves egy ízletes, könnyű előétel, ami a meleg és hideg napokra is jó választás lehet! Ha rajongunk a gombákért, ez a receptet nem lehet kihagyni!

Gombaleves

Gombaleves

0 0 szavazat
Fogás: levesKonyha: nemzetköziNehézség: könnyű
Adag

4

adag
Előkészítés

20

perc
Elkészítés

40

perc
Összesen

1

óra 

Hozzávalók

  • 500 gramm friss gomba (champignon vagy csiperke)

  • 1 fej vöröshagyma

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 2 evőkanál vaj

  • 2 evőkanál liszt

  • 1 liter zöldségalaplé vagy húsleves

  • 200 ml tejszín

  • só ízlés szerint

  • frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

  • petrezselyemzöld vagy snidling a díszítéshez

Elkészítés

  • Egy nagy serpenyőben olvasszuk fel a vajat közepes hőmérsékleten. Adjuk hozzá az aprított vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, majd pirítsuk üvegesre.
  • Adjuk hozzá a felszeletelt gombát, majd pirítsuk addig, amíg a gomba megpuhul és levet enged.
  • Szórjuk rá a lisztet a gombára, majd keverjük össze, hogy a liszt bevonja a gombát.
  • Öntsük hozzá a zöldség alaplevet vagy húslevest a serpenyőbe, majd keverjük össze alaposan. Főzzük, ameddig elkezd felforrni, majd csökkentsük a hőmérsékletet, és főzzük további 15-20 percig, amíg a leves besűrűsödik és az ízek összeérnek.
  • Vegyük le a tűzről, majd használjunk botmixert vagy turmixgépet, hogy sima állagú krémes levest kapjunk. Ha szeretnénk, a leves egy részét hagyhatjuk egészben a gombaszeletekkel.
  • Visszatérítjük a levest a tűzhelyre, és közepes hőmérsékleten melegítjük. Adjuk hozzá a tejszínt, majd fűszerezzük sóval és frissen őrölt fekete borssal ízlés szerint. Keverjük össze és főzzük további 5 percig.
  • Tálaljuk a gomba levest melegen, petrezselyemzölddel vagy snidlinggel megszórva. Jó étvágyat kívánunk!

Fotó: canva.com