A gombakrémleves az egyik leggyorsabban elkészíthető leves, mégis egy krémes textúrájú és laktató ételt fogunk kapni, ami biztosan mindenkinek ízleni fog!
Gombakrémleves
Fogás: levesKonyha: nemzetköziNehézség: közepes
Adag
4
adagElőkészítés
15
percElkészítés
40
percÖsszesen
55
percHozzávalók
500 gramm gomba
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 evőkanál evőkanál vaj
3 evőkanál liszt
1 liter zöldségalaplé vagy csirkealaplé
200 ml tejszín
só ízlés szerint
frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
Elkészítés
- Egy nagy lábasban olvasszuk fel a vajat közepes lángon. Adjuk hozzá a finomra vágott vöröshagymát, és pirítsuk meg, amíg üveges lesz.
- Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, és pirítsuk további 1 percig.
- Tegyük a gomba szeleteket a lábasba, és pirítsuk őket közepes lángon, amíg megpuhulnak és kissé megpirulnak.
- Szórjuk rá a lisztet, majd keverjük össze, hogy a gombaszeletek egyenletesen bevonódjanak a liszttel. Főzzük még 1-2 percig, hogy a liszt megpiruljon és kifejlessze a sűrítő hatását.
- Lassan öntsük hozzá a zöldség alaplevet vagy csirke alaplevet, folyamatosan kevergetve, hogy elkerüljük a csomók kialakulását.
- Főzzük a levest közepes lángon, amíg a gombák teljesen megpuhulnak és a leves besűrűsödik, kb. 30-40 percig.
- Vegyük le a levest a tűzhelyről, majd használjunk botmixert vagy turmixgépet, hogy pürésítsük a gombákat és sima krémes állagot kapjunk.
- Adjuk hozzá a tejszínt, majd főzzük további 5 percig, hogy az ízek jól összeérjenek.
- Ízesítsük sóval és frissen őrölt fekete borssal ízlés szerint.
- Tálalás előtt szórjuk meg friss petrezselyemmel vagy snidlinggel. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com