A gnocchi nem hiányozhat az olasz családok asztaláról. Egy könnyen elkészíthető, bátran variálható fogás. Készíthetjük idényzöldséggel kombinálva, de méltán híres a négysajtos gnocchi is. A következőkben az alapreceptet olvashatjátok.
Adag
4
adagElőkészítés
20
percElkészítés
40
percÖsszesen
1
óraHozzávalók
1 kg burgonya
1 db közepes méretű tojás
só
30 dkg liszt
- Tojás nélkül is elkészíthető, akkor a hozzávalók aránya a következő:
1 kg burgonya
15 gramm só
35 dkg liszt
Elkészítés
- Először egy fazék forró vízben héjában megfőzzük a krumplit kb. 30 perc alatt.
- Miután egy kicsit hűltek, lehúzzuk a burgonya héját.
- Krumplinyomóval összetörjük a krumplit, majd a munkafelületen lisztbe forgatjuk. Amennyiben tojással akarjuk elkészíteni, a tojást felverjük, sóval ízesítjük, majd hozzákeverjük az előbb kapott tésztához.
- A tésztát megdolgozzuk, amíg ugyan lágy és rugalmas marad, de már összeáll. Fontos, hogy ne dagasszuk meg túlságosan, különben a későbbiekben a főzés során keménnyé válhat.
- Az így kapott tésztát négy egységre vágjuk, amelyek mindegyikéből kb.2 cm széles rudakat gyúrunk. Ezeket a rudakat vágjuk fel kb. 3 cm-es darabokra. Hüvelykujjunkkal megnyomjuk egy kicsit, amíg a klasszikus gnocchi alakot fel nem veszi. Ezután egy villával barázdákat nyomunk rá.
- 2-3 perc alatt forró vízben készre főzzük. Akkor kell kivenni őket, amikor feljönnek a víz felszínére.
- Végül, tálalás előtt vajba forgatjuk őket. Jó étvágyat kívánunk!
Megjegyzések
- Általában paradicsomszósszal és Parmezán sajttal fogyasztjuk.
Fotó: canva.com