Gnocchi

Klasszikus gnocchi recept

Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: közepes

A gnocchi nem hiányozhat az olasz családok asztaláról. Egy könnyen elkészíthető, bátran variálható fogás. Készíthetjük idényzöldséggel kombinálva, de méltán híres a négysajtos gnocchi is. A következőkben az alapreceptet olvashatjátok.

Gnocchi

Fogás: tésztaféle, egytálételKonyha: olaszNehézség: közepes
Adag

4

adag
Előkészítés

20

perc
Elkészítés

40

perc
Összesen

1

óra 

Hozzávalók

  • 1 kg 1 burgonya

  • 1 1 db közepes méretű tojás

  • 30 30 dkg liszt

  • Tojás nélkül is elkészíthető, akkor a hozzávalók aránya a következő:
  • 1 kg 1 burgonya

  • 15 gramm 15

  • 35 35 dkg liszt

Elkészítés

  • Először egy fazék forró vízben héjában megfőzzük a krumplit kb. 30 perc alatt.
  • Miután egy kicsit hűltek, lehúzzuk a burgonya héját.
  • Krumplinyomóval összetörjük a krumplit, majd a munkafelületen lisztbe forgatjuk. Amennyiben tojással akarjuk elkészíteni, a tojást felverjük, sóval ízesítjük, majd hozzákeverjük az előbb kapott tésztához.
  • A tésztát megdolgozzuk, amíg ugyan lágy és rugalmas marad, de már összeáll. Fontos, hogy ne dagasszuk meg túlságosan, különben a későbbiekben a főzés során keménnyé válhat.
  • Az így kapott tésztát négy egységre vágjuk, amelyek mindegyikéből kb.2 cm széles rudakat gyúrunk. Ezeket a rudakat vágjuk fel kb. 3 cm-es darabokra. Hüvelykujjunkkal megnyomjuk egy kicsit, amíg a klasszikus gnocchi alakot fel nem veszi. Ezután egy villával barázdákat nyomunk rá.
  • 2-3 perc alatt forró vízben készre főzzük. Akkor kell kivenni őket, amikor feljönnek a víz felszínére.
  • Végül, tálalás előtt vajba forgatjuk őket. Jó étvágyat kívánunk!

Megjegyzések

  • Általában paradicsomszósszal és Parmezán sajttal fogyasztjuk.

Fotó: canva.com