Gesztenyés bejgli

Omlós gesztenyés bejgli

Elkészítési idő: 2 óra 30 perc Nehézség: közepes

A gesztenyés bejgli egy igazi ünnepi csemege, amely a magyar konyha egyik kedvelt édessége. A gesztenye édes íze és a ropogós tészta tökéletes harmóniát alkot, így ez a sütemény kiváló választás lehet karácsonyra vagy más különleges alkalmakra.

Gesztenyés bejgli

Gesztenyés bejgli

0.0 0 szavazat
Fogás: desszertKonyha: magyarNehézség: közepes
Adag

10

adag
Előkészítés

30

perc
Elkészítés

1

óra 
Kelesztési idő

1

óra 
Összesen

2

óra 

30

perc

Hozzávalók

  • A tésztához:
  • 500 gramm liszt

  • 250 gramm vaj

  • 1 darab tojássárgája

  • 2 evőkanál cukor

  • 1 csipet

  • 1 dl tej

  • 25 gramm élesztő

  • A töltelékhez:
  • 500 gramm gesztenyemassza

  • 100 gramm porcukor

  • 1 teáskanál vaníliaaroma

  • 1 darab tojás a kenéshez

Elkészítés

  • A tészta elkészítéséhez keverjük össze a lisztet, a sót és a cukrot. Morzsoljuk bele a vajat, majd adjuk hozzá a tojássárgáját. Az élesztőt kevés langyos tejben futtassuk fel, majd adjuk a tésztához. Gyúrjuk össze, és hagyjuk kelni 1 órán át.
  • A gesztenyemasszát keverjük össze a porcukorral és a vaníliaaromával.
  • Nyújtsuk ki a megkelt tésztát egy nagy téglalappá, majd egyenletesen kenjük rá a gesztenyés tölteléket. Szorosan tekerjük fel, és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe.
  • A bejglit kenjük le felvert tojással, és előmelegített sütőben, 180°C-on süssük aranybarnára körülbelül 40-50 perc alatt.

Megjegyzések

  • Tipp: A gesztenyés bejgli ízét tovább gazdagíthatjuk mazsolával vagy apróra vágott aszalt gyümölcsökkel is.

Fotó: canva.com