A sütőtökkrémleves egy finom és egészséges leves, amelynek főszereplője a sütőtök, ami gazdag béta-karotinban, C-vitaminban és rostban is. A leveshez nagyon jól passzol a pirított tökmag, a kenyérkocka vagy a reszelt sajt.
Fűszeres sütőtökkrémleves
Fogás: levesKonyha: nemzetköziNehézség: könnyű
Adag
4
adagElőkészítés
15
percElkészítés
40
percÖsszesen
55
percHozzávalók
1 kilogramm sütőtök
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj vagy vaj
1 teáskanál őrölt gyömbér
1 teáskanál őrölt fahéj
0,5 teáskanál őrölt szerecsendió
0,5 teáskanál őrölt szegfűszeg
1 liter zöldségalaplé vagy víz
200 ml tejszín vagy kókusztej
só ízlés szerint
frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
Elkészítés
- Melegítsük elő egy nagy lábasban az olívaolajat vagy a vajat közepes hőfokon. Adjuk hozzá a finomra aprított vöröshagymát, és pirítsuk üvegesre.
- Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a gyömbért, a fahéjat, a szerecsendiót és a szegfűszeget. Pirítsuk néhány másodpercig, hogy kieresszék az ízeket.
- Adjuk hozzá a felkockázott sütőtököt a fűszerekhez, és pároljuk őket néhány percig.
- Öntsük fel a zöldség alaplével vagy vízzel, majd forraljuk fel az egészet. Csökkentsük a hőfokot, és főzzük a sütőtököt, amíg teljesen megpuhul, kb. 30-40 percig.
- Ha a sütőtök megpuhult, vegyünk ki belőle néhány kanállal, majd pürésítsük simára botmixerrel vagy turmixgéppel.
- Adjuk hozzá a tejszínt vagy a kókusztejet a leveshez, és főzzük további 5 percig.
- Ízesítsük sóval és frissen őrölt fekete borssal ízlés szerint.
- Tálaljuk a sütőtökkrémlevest meghintve pirított tökmaggal vagy egy kevés sütőtökpürével a tetején, ha szeretnénk. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com