Sütőtökkrémleves

Fűszeres sütőtökkrémleves

Elkészítési idő: 55 perc Nehézség: könnyű

A sütőtökkrémleves egy finom és egészséges leves, amelynek főszereplője a sütőtök, ami gazdag béta-karotinban, C-vitaminban és rostban is. A leveshez nagyon jól passzol a pirított tökmag, a kenyérkocka vagy a reszelt sajt.

Fűszeres sütőtökkrémleves

Fűszeres sütőtökkrémleves

0 0 szavazat
Fogás: levesKonyha: nemzetköziNehézség: könnyű
Adag

4

adag
Előkészítés

15

perc
Elkészítés

40

perc
Összesen

55

perc

Hozzávalók

  • 1 kilogramm sütőtök

  • 1 fej vöröshagyma

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 2 evőkanál olívaolaj vagy vaj

  • 1 teáskanál őrölt gyömbér

  • 1 teáskanál őrölt fahéj

  • 0,5 teáskanál őrölt szerecsendió

  • 0,5 teáskanál őrölt szegfűszeg

  • 1 liter zöldségalaplé vagy víz

  • 200 ml tejszín vagy kókusztej

  • só ízlés szerint

  • frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

Elkészítés

  • Melegítsük elő egy nagy lábasban az olívaolajat vagy a vajat közepes hőfokon. Adjuk hozzá a finomra aprított vöröshagymát, és pirítsuk üvegesre.
  • Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a gyömbért, a fahéjat, a szerecsendiót és a szegfűszeget. Pirítsuk néhány másodpercig, hogy kieresszék az ízeket.
  • Adjuk hozzá a felkockázott sütőtököt a fűszerekhez, és pároljuk őket néhány percig.
  • Öntsük fel a zöldség alaplével vagy vízzel, majd forraljuk fel az egészet. Csökkentsük a hőfokot, és főzzük a sütőtököt, amíg teljesen megpuhul, kb. 30-40 percig.
  • Ha a sütőtök megpuhult, vegyünk ki belőle néhány kanállal, majd pürésítsük simára botmixerrel vagy turmixgéppel.
  • Adjuk hozzá a tejszínt vagy a kókusztejet a leveshez, és főzzük további 5 percig.
  • Ízesítsük sóval és frissen őrölt fekete borssal ízlés szerint.
  • Tálaljuk a sütőtökkrémlevest meghintve pirított tökmaggal vagy egy kevés sütőtökpürével a tetején, ha szeretnénk. Jó étvágyat kívánunk!

Fotó: canva.com