Fonott kalács

A legjobb foszlós fonott kalács

Elkészítési idő: 4 óra 15 perc Nehézség: közepes

A hagyományos fonott kalács általában a húsvéti asztal dísze. Ha jól készítitek el, puha és foszlós lesz, ami különösen finom egy kis vajjal vagy lekvárral.

Fonott kalács

0 0 szavazat
Fogás: desszertKonyha: magyarNehézség: közepes
Adag

6

adag
Előkészítés

30

perc
Sütés

45

perc
Kelesztés

3

óra 
Összesen

4

óra 

15

perc

Hozzávalók

  • 2 darab tojás

  • +1 darab tojássárgája

  • 50 dkg finomliszt

  • 25 gramm friss élesztő

  • 1 evőkanál kristálycukor

  • 80 gramm vaj

  • 2,5 dl tej

  • 1 csipet

Elkészítés

  • Először meglangyosítjuk a tejet, majd belekeverjük a cukrot és az élesztőt. Letakarjuk egy konyharuhával, 10-15 perc alatt felfut.
  • A lisztbe beleszórjuk a sót, aztán felolvasztjuk a vajat, és szintén hozzáadjuk. Ezt követően egy egész tojást és egy tojássárgáját teszünk még bele, végezetül az élesztőt. Simára dagasztjuk, amíg el nem válik a tál falától. A kész tésztának szintén kelnie kell, hagyjuk meleg helyen letakarva kb. 1 órát.
  • Miután megközelítőleg a duplájára kelt, hat egyforma részre osztjuk, amelyekből kis cipókat formázunk. Újabb 15 percig kelesztjük. Ezután minden gombócból hosszú rudakat sodrunk.
  • Ezeket a hosszú rudakat úgy kell összefonni, mintha a hajat fonnánk. A 6 kis cipóból végül két, hármas fonással készült fonott kalács lesz.
  • Miután összeállt a kalácsunk, a tepsiben lekenjük a maradék felvert tojással. Újból 30 percig pihentetni kell, mielőtt a 180 fokosra előmelegített sütőben megsütnénk. 35-45 perc múlva finom kalácsillat lengi majd be a konyhát. Jó étvágyat kívánunk!

Fotó: canva.com