A hagyományos fonott kalács általában a húsvéti asztal dísze. Ha jól készítitek el, puha és foszlós lesz, ami különösen finom egy kis vajjal vagy lekvárral.
Adag
6
adagElőkészítés
30
percSütés
45
percKelesztés
3
óraÖsszesen
4
óra15
percHozzávalók
2 darab tojás
+1 darab tojássárgája
50 dkg finomliszt
25 gramm friss élesztő
1 evőkanál kristálycukor
80 gramm vaj
2,5 dl tej
1 csipet só
Elkészítés
- Először meglangyosítjuk a tejet, majd belekeverjük a cukrot és az élesztőt. Letakarjuk egy konyharuhával, 10-15 perc alatt felfut.
- A lisztbe beleszórjuk a sót, aztán felolvasztjuk a vajat, és szintén hozzáadjuk. Ezt követően egy egész tojást és egy tojássárgáját teszünk még bele, végezetül az élesztőt. Simára dagasztjuk, amíg el nem válik a tál falától. A kész tésztának szintén kelnie kell, hagyjuk meleg helyen letakarva kb. 1 órát.
- Miután megközelítőleg a duplájára kelt, hat egyforma részre osztjuk, amelyekből kis cipókat formázunk. Újabb 15 percig kelesztjük. Ezután minden gombócból hosszú rudakat sodrunk.
- Ezeket a hosszú rudakat úgy kell összefonni, mintha a hajat fonnánk. A 6 kis cipóból végül két, hármas fonással készült fonott kalács lesz.
- Miután összeállt a kalácsunk, a tepsiben lekenjük a maradék felvert tojással. Újból 30 percig pihentetni kell, mielőtt a 180 fokosra előmelegített sütőben megsütnénk. 35-45 perc múlva finom kalácsillat lengi majd be a konyhát. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com