A fish and chips egy ikonikus brit étel, amely a világ számos részén népszerű. Ez a fogás tökéletes választás egy gyors és ízletes hétvégi ebédhez vagy vacsorához, amely ötvözi a ropogósra sült halat és a puha, mégis ropogós sült krumplit.
Fish and chips
Fogás: főételKonyha: britNehézség: közepes
Adag
4
adagElőkészítés
15
percElkészítés
45
percÖsszesen
1
óraHozzávalók
4 darab tengeri halfilé
900 gramm burgonya
120 gramm finomliszt
1 teáskanál sütőpor
200 ml szénsavas víz
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
olaj a sütéshez
Elkészítés
- A burgonyát meghámozva vágjuk hasábokra, majd mossuk le hideg vízben, és töröljük szárazra. Egy nagy serpenyőben vagy mélyebb sütőben hevítsünk olajat, és süssük a krumplikat aranybarnára és ropogósra. Ez körülbelül 10-15 percet vesz igénybe. Amikor kész, helyezzük őket papírtörlőre, hogy lecsöpögjön a felesleges olaj, és sózzuk meg őket.
- A halakat sózzuk, borsozzuk meg, majd tegyük félre. Egy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, egy csipet sót, majd adjuk hozzá a szénsavas vizet, amíg sima, sűrű palacsintatészta-szerű masszát nem kapunk.
- Hevítsünk olajat egy mély serpenyőben. Mártsuk a halfiléket egyenként a tésztába, hogy teljesen bevonja őket, majd óvatosan helyezzük őket az olajba. Süssük őket 6-7 percig, vagy amíg aranybarna és ropogós nem lesz a külső, miközben a hal belseje puha és omlós marad.
- Amikor a halak kész vannak, helyezzük őket is papírtörlőre, hogy lecsöpögjön a felesleges olaj.
- Tálaljuk a sült halat a sült krumplival együtt, mellé pedig adhatunk egy szelet citromot és tálalhatunk mellé tartármártást vagy ecetes tormát az autentikus ízélményért. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com