A bableves egy nagyon finom és tápláló leves, amit sokféleképpen lehet variálni, egyik ilyen variációja a fehérbab leves. Ha szeretjük a babos ételeket, nem érdemes kihagyni ezt a levest sem!
Zöldséges fehérbab leves
Adag
4
adagElőkészítés
15
percElkészítés
1
óraÖsszesen
1
óra15
percHozzávalók
300 gramm 300 fehérbab
1 darab 1 csontos hús
1 fej 1 vöröshagyma
2 gerezd 2 fokhagyma
2 darab 2 sárgarépa
2 darab 2 petrezselyemgyökér
1 darab 1 zeller
1 darab 1 arab babérlevél
só ízlés szerint
frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
Elkészítés
- A száraz fehér babot mossuk meg, majd áztassuk be hideg vízbe legalább 6-8 órára, vagy akár egy éjszakára.
- Az áztatott babot szűrjük le, majd helyezzük egy nagy lábasba. Öntsük fel vízzel úgy, hogy ellepje, majd forraljuk fel.
- Amikor a víz felforrt, szűrjük le a babot, majd öblítsük le hideg vízzel. Ezzel a lépéssel megszabadulunk a babpörköltöt okozó anyagoktól.
- Tegyük vissza a babot a lábasba, majd öntsük fel annyi hideg vízzel, hogy ellepje. Adjuk hozzá a csontos húst, a vöröshagymát, a fokhagymát, a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a zellert és a babérlevelet.
- Forraljuk fel a levest, majd csökkentsük a hőfokot, és főzzük közepes lángon, amíg a bab megpuhul. Ez általában 1 órát vesz igénybe.
- Amikor a bab megpuhult, vegyük ki a csontos húst a levesből, majd távolítsuk el a csontokat és aprítsuk fel a húst. Tegyük vissza a felaprított húst a levesbe.
- Ízesítsük a levest sóval és frissen őrölt fekete borssal ízlés szerint. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com