Fehérbab leves

Zöldséges fehérbab leves

Elkészítési idő: 1 óra 15 perc Nehézség: közepes

A bableves egy nagyon finom és tápláló leves, amit sokféleképpen lehet variálni, egyik ilyen variációja a fehérbab leves. Ha szeretjük a babos ételeket, nem érdemes kihagyni ezt a levest sem!

Zöldséges fehérbab leves

Zöldséges fehérbab leves

0 0 szavazat
Fogás: levesKonyha: nemzetköziNehézség: közepes
Adag

4

adag
Előkészítés

15

perc
Elkészítés

1

óra 
Összesen

1

óra 

15

perc

Hozzávalók

  • 300 gramm 300 fehérbab

  • 1 darab 1 csontos hús

  • 1 fej 1 vöröshagyma

  • 2 gerezd 2 fokhagyma

  • 2 darab 2 sárgarépa

  • 2 darab 2 petrezselyemgyökér

  • 1 darab 1 zeller

  • 1 darab 1 arab babérlevél

  • só ízlés szerint

  • frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

Elkészítés

  • A száraz fehér babot mossuk meg, majd áztassuk be hideg vízbe legalább 6-8 órára, vagy akár egy éjszakára.
  • Az áztatott babot szűrjük le, majd helyezzük egy nagy lábasba. Öntsük fel vízzel úgy, hogy ellepje, majd forraljuk fel.
  • Amikor a víz felforrt, szűrjük le a babot, majd öblítsük le hideg vízzel. Ezzel a lépéssel megszabadulunk a babpörköltöt okozó anyagoktól.
  • Tegyük vissza a babot a lábasba, majd öntsük fel annyi hideg vízzel, hogy ellepje. Adjuk hozzá a csontos húst, a vöröshagymát, a fokhagymát, a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a zellert és a babérlevelet.
  • Forraljuk fel a levest, majd csökkentsük a hőfokot, és főzzük közepes lángon, amíg a bab megpuhul. Ez általában 1 órát vesz igénybe.
  • Amikor a bab megpuhult, vegyük ki a csontos húst a levesből, majd távolítsuk el a csontokat és aprítsuk fel a húst. Tegyük vissza a felaprított húst a levesbe.
  • Ízesítsük a levest sóval és frissen őrölt fekete borssal ízlés szerint. Jó étvágyat kívánunk!

Fotó: canva.com