Farsangi szalagos fánk

Farsangi szalagos fánk

Elkészítési idő: 1 óra 25 perc Nehézség: közepes

Nincs farsang fánk nélkül, bár azért már a mindennapjainkban is nagy népszerűségnek örvendenek. Nem a legkönnyebb elkészíteni, s meglehetősen időigényes, de mindenképpen finom falat.

Farsangi szalagos fánk

Fogás: desszertKonyha: magyarNehézség: közepes
Adag

4

adag
Előkészítés

10

perc
Sütés

15

perc
Pihentetés

1

óra 
Összesen

1

óra 

25

perc

Hozzávalók

  • 50 dkg 50 finomliszt

  • 7 dkg 7 margarin (szobahőmérsékletű)

  • 4 evőkanál 4 kristálycukor

  • 1 csomag 1 vaníliás cukor

  • 1 csipet 1

  • 2,5 dkg 2,5 élesztő

  • 1 darab 1 tojássárgája

  • 5 dl 5 olaj

Elkészítés

  • Az élesztőt langyos tejben kevés cukorral felfuttatjuk.
  • A lisztbe keverjük a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a csipetnyi sót, a felfuttatott élesztőt, a puha margarint és a tojássárgáját.
  • Az összetevőket alaposan összegyúrjuk, jól megdagasztjuk a tésztát, majd meleg helyre tesszük, ahol kb. 1 óra alatt a duplájára megkelhet.
  • Ezután a munkafelületünket belisztezzük, s a tésztát kb. 1,5 cm vastagságúra kinyújtjuk. Közepes méretű, belisztezett pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a fánkformákat.
  • A kör alakú tészták közepébe vagy a rendeltetésnek megfelelő eszközzel vagy az ujjunkkal egy lyukat szaggatunk. Még egy kicsit hagyjuk kelni a fánkokat.
  • Egy fazékban olajat hevítünk, majd közepes lángon mindkét oldalon aranybarnára sütjük a fánkokat.
  • Ha sok rajta a felesleges olaj, papírtörlővel felitatjuk.
  • Meghinthetjük porcukorral vagy lekvárral is tálalhatjuk.
  • Tipp: A fánkoknak immár rengeteg fajtája van. A különböző bevonatokat és díszítéseket mi is könnyedén elkészíthetjük otthon. Jó étvágyat kívánunk!

Fotó: canva.com