Nincs farsang fánk nélkül, bár azért már a mindennapjainkban is nagy népszerűségnek örvendenek. Nem a legkönnyebb elkészíteni, s meglehetősen időigényes, de mindenképpen finom falat.
Adag
4
adagElőkészítés
10
percSütés
15
percPihentetés
1
óraÖsszesen
1
óra25
percHozzávalók
50 dkg finomliszt
7 dkg margarin (szobahőmérsékletű)
4 evőkanál kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
2,5 dkg élesztő
1 darab tojássárgája
5 dl olaj
Elkészítés
- Az élesztőt langyos tejben kevés cukorral felfuttatjuk.
- A lisztbe keverjük a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a csipetnyi sót, a felfuttatott élesztőt, a puha margarint és a tojássárgáját.
- Az összetevőket alaposan összegyúrjuk, jól megdagasztjuk a tésztát, majd meleg helyre tesszük, ahol kb. 1 óra alatt a duplájára megkelhet.
- Ezután a munkafelületünket belisztezzük, s a tésztát kb. 1,5 cm vastagságúra kinyújtjuk. Közepes méretű, belisztezett pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a fánkformákat.
- A kör alakú tészták közepébe vagy a rendeltetésnek megfelelő eszközzel vagy az ujjunkkal egy lyukat szaggatunk. Még egy kicsit hagyjuk kelni a fánkokat.
- Egy fazékban olajat hevítünk, majd közepes lángon mindkét oldalon aranybarnára sütjük a fánkokat.
- Ha sok rajta a felesleges olaj, papírtörlővel felitatjuk.
- Meghinthetjük porcukorral vagy lekvárral is tálalhatjuk.
- Tipp: A fánkoknak immár rengeteg fajtája van. A különböző bevonatokat és díszítéseket mi is könnyedén elkészíthetjük otthon. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com